Μικτά πρόσημα στη Wall με την προσοχή στην οικονομία των ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα στη Wall με την προσοχή στην οικονομία των ΗΠΑ

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, καθώς στην αγορά επικρατούν αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα της αμερικάνικης οικονομίας. Παράλληλα, ο S&P 500 συνεχίζει την προσπάθειά του να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλους τουλάχιστον 1.185 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών. Το ίδιο διάστημα, εντοπίστηκαν άλλα τουλάχιστον 53.276 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί θα φτάνει έτσι τα 5,27 εκατομμύρια.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,06% στις 3.371 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται επίσης πτωτικά κατά 0,3% στις 11.009 μονάδες, ενώ ο Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,04 στις 27.908 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, καθώς η αμερικανική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από το σοκ της κρίσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 3% σε προσαρμοσμένη βάση τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε παράλληλα την άνοδο του Ιουνίου σε 5,7%.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, ωστόσο ο ρυθμός της αύξησης δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 2,3%.

Επίσης, η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζόμενων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς οι ώρες εργασίας σημείωσαν βουτιά εν μέσω της πανδημίας. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα – που μετρά την ωριαία παραγωγή ανά εργαζόμενο – αυξήθηκε κατά 7,3% το προηγούμενο τρίμηνο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το β'  τρίμηνο του 2009.