Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω διαδηλώσεων και πανδημίας

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω διαδηλώσεων και πανδημίας

Μικτά πρόσημα καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι αγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού ενώ παράλληλα συνεχίζονται παγκοσμίως οι διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,09%, με τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας να υποχωρούν κατά 1,4% οδηγώντας τις απώλειες, ενώ οι μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν άνοδο 1,5%.

Το ασταθές άνοιγμα στις ευρωπαϊκές αγορές αποτελεί απόκλιση από τη γενικά θετική τάση που παρατηρείται στην Ασία αλλά και στην Wall Street, ειδικά μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή και έδειξαν απροσδόκητο άλμα, ενισχύοντας τις ελπίδες της οικονομικής ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,21% στις 12.875 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,31% στις 6.504 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,01% στις 5.197 μονάδες.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται 0,63% στις 20.315 μονάδες και ο IBEX 35 στην Ισπανία καταγράφει κέρδη 1,03% και διαμορφώνεται στις 7.953 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, πτώση άνω του 2% καταγράφουν οι μετοχές της AstraZeneca μετά τις αναφορές πως έχει προσεγγίσει την αμερικανική αντίπαλη εταιρείας Gilead Sciences για μια ενδεχόμενη συγχώνευση με στόχο να δημιουργηθεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκου παγκοσμίως. Σε περίπτωση που η συγχώνευση προχωρήσει, οι δύο εταιρείες μαζί θα έχουν κεφαλαιοποίηση ύψους 232 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα, ιστορική «βουτιά» κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία ανάγκασε τις επιχειρήσεις της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να μειώσουν την παραγωγή τους. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 17,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση 16%.