Μικτά πρόσημα στα ελληνικά ομόλογα, πάνω από το 8% το 2ετές

Μικτά πρόσημα στα ελληνικά ομόλογα, πάνω από το 8% το 2ετές

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά και από την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα. Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές θα μονοπωλήσει αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου μέχρι στιγμής διαφαίνεται ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με αυτήν να συνοδεύεται και από προληπτικά μέτρα ύψους €3,6 δισ.

Από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, κυρίως λόγω της διάθεσης που δείχνουν οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση στη λήψη μέτρων, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η πιθανότητα Grexit απομακρύνεται λειτουργώντας θετικά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όμως θεωρείται σχεδόν απίθανη μία συμμετοχή τους επόμενους μήνες, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αρνητικά πρόσημα σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, με σημαντική άνοδο σε αυτήν του διετούς, όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα.


Πηγή: Investing.com

Κοντά στα υψηλά ημέρας διαπραγματεύεται η απόδοση του διετούς ομολόγου, καθώς από την έναρξη της συνεδρίασης βρέθηκε γρήγορα πάνω από το %, πραγματοποιώντας υψηλό στο 8,218%, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος: Investing.com

Αντίθετη κίνηση πραγματοποίησε η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, όπου από την αρχή της σημερινής διαπραγμάτευσης κινήθηκε πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλό στο 7,150%, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος: Investing.com