Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα συνεχίζουν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες την τελευταία ημέρα της εβδομάδες, σε άνευρες συνεδριάσεις μικρών διακυμάνσεων, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία ενώ συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την πορεία της πανδημίας και την επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διέγραψε τις αρχικές απώλειες και πλέον ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,2% στις 412 μονάδες, με πίεση από τον κλάδο των πρώτων υλών που σημειώνει απώλειες 0,8%, ενώ στήριξη επιχειρεί να δώσει ο τομέας των media που ενισχύεται κατά 1,2%. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,36% και βρίσκεται στις 13.990 μονάδες, την ώρα που ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 5.686 μονάδες με άνοδο 0,3%, όπως και ο βρετανικό FTSE 100 που ενισχύεται 0,16% γύρω από τις 6.538 μονάδες παρά τα στοιχεία για το ΑΕΠ που έδειξαν ύφεση ρεκόρ 9,9% το 2020.

Παρόμοια εικόνα έχει στην περιφέρεια και ο ιταλικός FTSE MIB που είναι ουσιαστικά αμετάβλητος με μικρές κινήσεις στις 23.291 μονάδες, ενώ  απώλειες 0,2% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35 κινούμενος στις 8.020 μονάδες.

Στα στοιχεία που εξετάζουν οι επενδυτές, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 9,9% για το σύνολο του 2020, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε δραστικά την οικονομική δραστηριότητα, σημειώνοντας όμως ανάπτυξη κατά 1% στο τελευταίο τρίμηνο παρόλο που η χώρα επέβαλε εκ νέου εθνικά μέτρα lockdown.

Η έστω μικρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο τρίμηνο που ολοκλήρωσε το έτος φαίνεται ότι δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, καθώς ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ανάπτυξη 0,5% αντί του 1%, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι περίπου ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σε εταιρικό επίπεδο, η γαλλική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Francaise des Jeux κινείται με κέρδη σχεδόν 2,4%, έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσε.

Με άνοδο 6% κινείται ο τίτλος της ολλανδικής τράπεζας ING Groep, ενώ η σουηδική μεταλλευτική Boliden ενισχύεται κατά 4%, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που ανακοίνωσαν και οι δύο.

Αντίθετα, η γαλλική ενεργειακή Rubis πραγματοποιεί βουτιά 4% έπειτα από τη δημοσίευση των δικών της αποτελεσμάτων.