Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Με μικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για την αναθεωρημένη συμφωνία Μέι - Γιούνκερ για το Brexit.

Ειδικότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι επιστρέφει στη χώρα της με εξασφαλισμένες «νομικές διαβεβαιώσεις» οι οποίες εκτιμά ότι θα πείσουν τους βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως στη σημερινή ψηφοφορία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του όμως, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Τζέφρι Κοξ, ψαλίδισε γρήγορα τις ελπίδες της πρωθυπουργού, κρίνοντας ότι οι νομικές δεσμεύσεις που παρουσίασε δεν είναι επαρκείς ούτε διασφαλίζουν στο Λονδίνο τη δυνατότητα μονομερούς απεγκλωβισμού από το ειδικό καθεστώς (backstop) που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρειο Ιρλανδία μετά το Brexit.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx διέγραψε τα κέρδη που σημείωνε στις πρωινές συναλλαγές, ολοκληρώνοντας με οριακές απώλειες 0,06% στις 373,25 μονάδες. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,17% και έκλεισε στις 11.524 μονάδες, ωστόσο ο γαλλικός CAC 40 αντιστάθηκε στις πιέσεις και διατηρήθηκε οριακά σε θετικό έδαφος (+0,08%) κλείνοντας στις 5.270 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100, ο οποίος παρότι η χώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επενδυτών ενισχύθηκε κατά 0,29% και ολοκλήρωσε στις 7.151 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές τις περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB και τον ισπανικό IBEX 35 να κλείνουν τις συναλλαγές τους με οριακές απώλειες (0,03% και 0,11% αντίστοιχα).