Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Με διαφορετικά πρόσημα αλλά κατά βάση μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές εστίασαν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα και την ομιλία Τραμπ στην αμερικανική Βουλή, για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% στις 365,52 μονάδες, με ημερήσια διακύμανση κάτω των δύο μονάδων (χαμηλός ημέρας τις 364,14 μονάδες και υψηλό στις 365,91) και τους επιμέρους κλάδους του να ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,38% στις 11.324 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισαν με ανεπαίσθητη πτώση 0,08% και 0,06% αντίστοιχα.

Στις αγορές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% και ολοκλήρωσε στις 9.100 μονάδες, ενώ την επίδοση της ημέρας κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τις νωχελικές κινήσεις που χαρακτήρισαν τις σημερινές συναλλαγές και ολοκλήρωσε με κέρδη 162 μονάδων ή 0,82% στις 19.996 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασαν οι μετοχές της τεχνολογίας με τον κλάδο να καταγράφει συνολικά κέρδη 1,8%. Στην κορυφή του βρέθηκαν η σουηδική Hexagon και η γαλλική  Dassault Systemes, οι οποίες είδαν τις μετοχές τους να πραγματοποιούν άλμα 8,5% και 9,6% αντίστοιχα μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν.

Αντίθετα, βουτιά 6,3% έκανε η μετοχή της Ocado, καθώς η πρωτοπόρα βρετανική εταιρεία σουπερμάρκετ εξέδωσε προειδοποίηση κερδών μετά από μεγάλη φωτιά σε αποθήκη της στο Χαμσάιρ, ενώ ακόμα χειρότερη επίδοση κατέγραψε η Ubisoft μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων κέρδη τριμήνου που εμφάνισε, και τα οποία πίεσαν τη μετοχή της σε πτώση 9,5%.

Στην πολιτική επικαιρότητα της ημέρας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την ετήσια ομιλία του στη βουλή της χώρας επιχείρησε να κρατήσει ένα προφίλ εθνικής ενότητας, αλλά ανακοίνωσε παράλληλα την αποστολή 3.500 στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ δήλωσε πως η εκλογή του απέκλεισε έναν πόλεμο με την Βόρεια Κορέα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου.