Μικρογραφία του 2015 στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων

Μικρογραφία του 2015 στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων

Του Βασίλη Γεώργα

Εκρηκτικό μείγμα στις αγορές ομολόγων και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διαμορφώνει για μια ακόμη ημέρα ταυτόχρονη η μαζική έξοδος επενδυτών από τα ελληνικά assets εν μέσω θυέλλης από το ιταλικό μέτωπο και οδυνηρής αβελτηρίας από την κυβέρνηση να ελέγξει τη φωτιά που άναψε με τα σχέδιά της για την διαχείριση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες σπαταλώντας τα κεφάλαια του «μαξιλαριού».

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την τυπική «λήξη των μνημονίων» η Ελλάδα μοιάζει να ξαναζεί σε μικρογραφία στιγμές του 2015 όταν οι επενδυτές πετούσαν από το παράθυρο τις μετοχές των τραπεζών, οι υπουργοί έτρεχαν εξωτικές χώρες για να βρουν κεφάλαια, η κυβέρνηση εξήγγειλε την ακύρωση μεταρρυθμίσεων και κατηγορούσε για όλα τα δεινά τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας και τον επικεφαλής της ΕΣΛΤΑΤ, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύονταν σε απαγορευτικά επίπεδα για κάθε σκέψη απευθείας δανεισμού.

Αυτή τη φορά στην μεγάλη εικόνα προστίθεται και την επιβαρύνει αισθητά, η Ιταλία εκεί όπου η σύγκρουση της κυβέρνησης λαϊκιστών της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούν μια μεγεθυμένη επανάληψη των πρακτικών που είχε ακολουθήσει προ τριετίας η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις συμπεριλαμβανομένης της σημερινής όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε το 2,61% της αξίας του και έκλεισε στις 641,79 μονάδες και τα ομόλογα αναρριχήθηκαν ακόμη υψηλότερα, στο 4,6%, είναι ενδεικτικές της «αποστροφής» των επενδυτών απέναντι στο ρίσκο που αναλαμβάνουν στην Ελλάδα.

Στις τράπεζες το sell off τείνει να γίνει καθημερινότητα με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί σήμερα έως και 7,8% χαμηλότερα (έκλεισε με απώλειες 6,45% στις 503 μονάδες) και επιμέρους μετοχές του κλάδου να καταγράφουν διψήφιες απώλειες ενδοσυνεδριακά, υπό το βάρος της «κακής δημοσιότητας» που έχει λάβει το εγχείρημα της κυβέρνησης να βάλει χέρι στο μαξιλάρι διαθεσίμων και να βρει τρόπους ταχύτερης μείωσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων που μέχρι σήμερα έκρυβε κάτω από το χαλί.

Από το νέο ξεπούλημα που εκδηλώθηκε σήμερα στο Χ.Α, την σφοδρότερη πίεση δέχτηκαν οι μετοχές της Πειραιώς (-10,95%) και της Eurobank (-11,58%), ενώ «διασώθηκαν» με συγκριτικά μικρότερες απώλειες η Apha η οποία έκλεισε 3,17% χαμηλότερα και η Εθνική που υποχώρησε κατά 4,76%. Με επίκεντρο τις τέσσερις τράπεζες διακινήθηκαν σήμερα πάνω από 23 εκατ. ευρώ σε σύνολο 53,6 εκατ. ευρώ που έφτασε ο συνολικός τζίρος της σημερινής συνεδρίασης.

Ελάχιστες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να διασφαλίσουν θετικό πρόσημο στο κλείσιμο, μεταξύ των οποίων ήταν η ΕΥΔΑΠ, η Σαράντης και η Grivalia, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή κλπ Η συνολική εικόνα στο κλείσιμο παρέπεμπε σε νέο sell off με μόλις 17 μετοχές να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε θετικό πεδίο έναντι 73 που υποχώρησαν.

Με τις πιέσεις να συνεχίζονται και να εντείνονται παρότι η αγορά της Αθήνας έχει διολισθήσει σε χαμηλά ενάμιση έτους καταγράφοντας απώλειες 28% από τον Ιανουάριο με τις τράπεζες να βρίσκονται φέτος στο -45%, οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να εκλιπαρούν για ένα ράλι ανακούφισης ώστε να ρευστοποιήσουν από καλύτερο σημείο τις θέσεις τους καθώς η απώλεια κρίσιμων μακροχρόνιων στηρίξεων ήδη προοιωνίζεται περαιτέρω υποχώρηση των τιμών το επόμενο διάστημα...