Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το EUR/USD

Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το EUR/USD

Πτωτικά κινείται την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου, «κρατάει» ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών του κερδών.

Η χθεσινή κίνηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, η μεγαλύτερη -σε ημερήσια βάση- από το 2009, δεν φαίνεται πάντως, προς το παρόν, να αλλάζει την οπτική των αναλυτών για τις προοπτικές της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Εκτιμούν ότι ο «αγοραστικός πυρετός» για το ευρώ εξαντλήθηκε χθες, και στο εξής το νόμισμα θα αρχίσει να αποδυναμώνεται, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμα και σήμερα κάτω από το 1,07.

Ενδεικτικές είναι, μεταξύ άλλων, και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Nomura Securities για την αγορά συναλλάγματος, ο οποίος δηλώνει σε ξένα πρακτορεία ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο σενάριο αποδυνάμωσης του ευρώ».

Με αυτά τα δεδομένα, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα σημερινά στοιχεία για τις καταστάσεις μισθοδοσίας στις ΗΠΑ, στο βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν τις κινήσεις της Fed και, κατ'' επέκταση, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και τις εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία της.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σήμερα κατά 0,65% στα 1,0878 δολάρια, ενώ έναντι του γεν υποχωρεί 0,35% στα 133,636 γεν, ωστόσο διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη που αποκόμισε εχθές. Το ενιαίο νόμισμα έφτασε σε υψηλό ενός μήνα εχθές στα 1,0981 δολάρια έπειτα τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, οι οποίες ωστόσο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Έναντι της στερλίνας οι απώλειες του ευρώ διαμορφώνονται σε 0,35%, ενώ, αντιθέτως, ενισχύεται υποχωρεί οριακά έναντι του ελβετικού φράγκου, σε ποσοστό 0,17%.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενα, ωστόσο οι αναλυτές απογοητεύτηκαν καθώς τα περίμεναν πιο «επιθετικά», με τη μορφή μιας βαθύτερης μείωσης του επιτοκίου και μιας αύξησης του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες, ενδεικτικές, δηλώσεις του ο κ. Draghi είχε υποσχεθεί ότι η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι πρέπει», ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων είχε αφήσει... μισάνοιχτο το ενδεχόμενο όχι μόνο για χρονική επιμήκυνση της εφαρμογής τους, αλλά και για προσαρμογή στο μέγεθός του.

Την Πέμπτη, ωστόσο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μόνο επιμήκυνση του προγράμματος (έως τον Μάρτιο του 2017) διατηρώντας αμετάβλητο το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ. Και αυτό, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση των μηνιαίων αγορών κατά 15 δισ. ευρώ περίπου.

Χαρακτηρίζοντας την ενίσχυση του ευρώ μετά τις ανακοινώσεις «υπέρβαση», ο Yasuaki Amatatsu, αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, τόνισε πως το νόμισμα «θα αποδυναμωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα».

Ο ίδιος σημείωσε στο marketwatch, πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ «έκανε τη δουλειά του». «από αυτή την άποψη δεν αναμένεται μια περαιτέρω αγοραστική διάθεση για το ευρώ» προσθέτοντας πως δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν το ευρώ υποχωρήσει κάτω των 1,07 δολαρίων σήμερα.

Στα άλλα νομισματικά ζεύγη, το δολάριο ενισχύεται κατά 0,12% έναντι του γεν, ενώ η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,26% έναντι του δολαρίου.