Mικρή αποκλιμάκωση στο φυσικό αέριο - Σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ

Mικρή αποκλιμάκωση στο φυσικό αέριο - Σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ

Μικρή πτώση καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο κινείται με απώλειες 1,86% στα 201,39 ευρώ. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο διακοπές της ροής του φυσικού αερίου και αξιολογούν την έκθεση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα γυρίσει σε ύφεση σε περίπτωση που διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από την Gazprom. 

H Goldman Sachs προβλέπει βαθιά ύφεση που μπορεί να φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ στη Γερμανία και να ξεπεράσει το 4% στην Ιταλία, στο δυσμενές σενάριο που η Ρωσία θα διακόψει πλήρως την τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Σε έκθεσή της, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομίας της Γερμανίας βρίσκεται ήδη σε φάση συρρίκνωσης και συνολικά το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά στο βασικό σενάριο θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2023, εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών προοπτικών.

«Ο κίνδυνος νέας διατάραξης των ροών φυσικού αερίου συνεχίζει να υφίσταται, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε ότι η ροή φυσικού αερίου θα υποχωρήσει στο 20% της συνολικής της ικανότητας μέσω του αγωγού Nord Stream 1, από τις 27 Ιουλίου και η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας παραμένει πιθανό σενάριο, ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Εκτιμούμε μία διακοπή στην τροφοδοσία θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση, με σωρευτική πτώση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 1,2%-2,7% και ιδιαίτερα μεγάλη συρρίκνωση στη Γερμανία, μεταξύ 1,7% και 3,2% και στην Ιταλία μεταξύ 2,6% και 4,1%», σημειώνει η Goldman.