Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές

Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με μικρή άνοδο ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωαγορές καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών επέστρεψε σε μικρό βαθμό μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι θα εμποδίσει την επέκταση των εμπορικών συνομιλιών της ΕΕ πέραν του 2020, αναζωογονώντας τους φόβους για ένα «άτακτο» Brexit.

Ο Τζόνσον χρησιμοποίησε την ισχύ της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που πέτυχε στις εκλογές για να θέσει ως  προθεσμία την επίτευξη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ το Δεκέμβριο του 2020, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα εγκαταλείψει την ΕΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Επίσης, στην άνοδο των Χρηματιστηρίων συμβάλει και η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, ενώ η  οριστικοποίηση από την πλευρά του Τραμπ μιας δέσμης κανόνων που περιορίζουν τις εξαγωγές εξελιγμένης τεχνολογίας στην Κίνα και άλλους ανταγωνιστές προκαλεί ανησυχία στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας για την πιθανότητα να υπάρξει λήψη πιο αυστηρών μέτρων στο μέλλον. 

Στο πλαίσιο αυτό, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,17 στις 7,540.63 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 0.07% στις 5,972.41 μονάδες.

Στην Ιταλία ο 0.37% ο FTSE MIB εμφανίζει άνοδο 0.34% στις 23,710.80 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0.08% στις 415.27 μονάδες.

Αντίθετα, στη Φρανκφούρτη ο DAX παρουσιάζει μείωση κατά 0.20% στις 13,261.37 μονάδες.

Στις επί μέρους αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξήθηκε κατά 0,1% στον τομέα του εμπορίου, ενώ στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις πρώτες ύλες μειώθηκε κατά 0,2%.

Οι ασιατικές αγορές την Τετάρτη παρουσιάζουν πτώση,  με τις ιαπωνικές μετοχές να οδηγούνται σε ζημίες, ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την απότομη πτώση των εξαγωγών.

Στις εταιρικές ειδήσεις, αναφέρεται η συμφωνία συγχώνευση ύψους 50 δισ. δολαρίων Fiat Chrysler και PSA, ιδιοκτήτη της Peugeot, δημιουργώντας την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.