Μικρή άνοδος για το αργό εν μέσω αβεβαιότητας για τη Σαουδική Αραβία

Μικρή άνοδος για το αργό εν μέσω αβεβαιότητας για τη Σαουδική Αραβία

Μικρή άνοδο κατέγραψε η τιμή του αμερικανικού αργού κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση, καθώς το τοπίο στη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις το περασμένο Σάββατο παραμένει θολό.

Σε αυτό το πλαίσιο η τιμή για το West Texas σημείωσε άνοδο 0,38% ή 0,22 σεντς το βαρέλι, για να κλείσει στα 58,32 δολάρια το βαρέλι. Μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για το πετρέλαιο τύπου Brent η τιμή του οποίου «έκλεισε» 1,42% ή 0,90 σεντς ψηλότερα, στα 64,51 δολάρια το βαρέλι.

«Η διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή προς το παρόν μετά τις επιθέσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για πρόσθετα αποθέματα», ανέφερε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στανουόβο.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της Energy Aspects, η οποία εκφράζει τις αμφιβολίες της για το αν η Σαουδική Αραβία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει ακόμα ένα ισχυρό σοκ στην παραγωγή, σε περίπτωση που τους επόμενους δύο με δυόμιση μήνες συμβούν κι άλλα αναπάντεχα γεγονότα, κυρίως σε σχέση με το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσε ότι πίσω από την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της, βρίσκεται το Ιράν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε ότι υπήρχαν πολλές επιλογές εκτός του πολέμου με το Ιράν και πρόσθεσε ότι διέταξε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να «αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις» στην Τεχεράνη.