Μικρή «ανάσα» για τον Dow Jones μετά τη χθεσινή πτώση

Μικρή «ανάσα» για τον Dow Jones μετά τη χθεσινή πτώση

Με κέρδη ολοκλήρωσαν οι αμερικανικοί δείκτες τη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, μια ημέρα μετά τη μεγαλύτερη «βουτιά» του Dow Jones για το 2019.

Ο Dow Jones έκλεισε τελικά με άνοδο 100 μονάδων ή 0,39% στις 25.579 μονάδες, ο Nasdaq εμφάνισε πτώση 0,09% στις 7.766 μονάδες ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 2.847 μονάδες.

 

Υπενθυμίζεται πως στην χτεσινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones έχασε 800 μονάδες, στη χειρότερη μέρα του έτους, καθώς τα αρνητικά στοιχεία στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ δημιούργησαν νέες ανησυχίες για οικονομική ύφεση.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από αυτήν του 2ετούς τίτλου, σε ένα σπάνιο φαινόμενο που ωστόσο αποτελεί δείκτη για επερχόμενες υφέσεις.

Ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση για αναπάντεχα ισχυρή άνοδο των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο στέλνει θετικότερα σινιάλα για την οικονομία. Οι πωλήσεις στις μεγαλύτερες λιανικές αλυσίδες στις ΗΠΑ εμφάνισαν άνοδο 0,7% έναντι προσδοκιών για 0,3% ενώ και η ενίσχυση της παραγωγικότητας κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο λειτουργεί θετικά στο επενδυτικό κλίμα.

 

Εν τω μεταξύ, τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την γερμανική οικονομία, που ανακοινώθηκαν χθες, εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ώρα που συνεχίζεται η σινοαμερικανική εμπορική διένεξη ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το Brexit. Η καγκελάριος Μέρκελ, πάντως, δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης της γερμανικής οικονομίας.

Στα εταιρικά νέα, η Walmart ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και αύξησε τις προοπτικές της για ολόκληρο το έτος, οδηγώντας τη μετοχή της πιο ψηλά κατά 5,5%.

Νωρίτερα το πρωί, τα χρηματιστήρια βρίσκονταν και πάλι στο «κόκκινο» καθώς το Πεκίνο απείλησε με αντίποινα την Ουάσιγκτον, αν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο οικονομιών προχωρώντας την προγραμματισμένη από 1η Σεπτεμβρίου αύξηση των δασμών σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Τα Πεκίνο θα λάβει τα «απαραίτητα αντίμετρα» διαμήνυσε το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να προσδιορίσει τι θα περιλαμβάνουν τα «αντίποινα».