Μεικτά τα πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτά τα πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτά εμφανίζονται τα πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι επενδυτές στρέφουν τη προσοχή τους στην περιβόητη απόφαση του Donald Trump για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αλλά και στις χθεσινές αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Tο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου προβλέπει την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών», με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν». 

Ωστόσο, ο D. Trump εμφανίστηκε πολύ διαλλακτικός και ανοιχτός στο να αυξήσει τις εξαιρέσεις από τους δασμούς, προκαλώντας εύλογα το ερώτημα στους αναλυτές αν το μέτρο θα έχει τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Ακόμη, οι επενδυτές αξιολογούν τις χθεσινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακή μείωση κατά 0,2% στις 376 μονάδες με τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να καταγράφουν μικτές τάσεις.

Επιπλέον, αμετάβλητος παραμένει βρετανικός FTSE 100 στις 7.190 μονάδες, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,13% στις 12.318 μονάδες

Στη Γαλλία ο CAC καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0,01% στις 5.239 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει κατά  0,10% στις 22.679 μονάδες.

Τέλος, αύξηση σημείωνει και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,02% στις 5.389 μονάδες.

Ασιατικοί δείκτες

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ασιατικοί δείκτες, καθώς δέχτηκαν ανοδική ώθηση από τα νέα της επικείμενης συνάντησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump τον Μάιο.

Ωστόσο η ανοδική αντίδραση μετριάζεται, όσο οι επενδυτές αρχίζουν και συνειδητοποιούν τις πραγματικές διαστάσεις της συνάντησης. Αυτή η ανατροπή, αδιανόητη πριν από λίγες εβδομάδες, καταγράφεται έπειτα από μια διετία εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω της επιτάχυνσης των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Στο ταμπλό, αύξηση κατά 0,47% σημείωσε ο ιαπωνικός Nikkei, ενώ νωρίτερα ενισχυόταν έως και 2,4%. Αντίστοιχα, στη Νότιας Κορέας ο Kospi ενισχύεται κατά 1,08% στις 2.459 μονάδες

Επιπλέον, κέρδη κατά 0,95% κατέγραψε και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στις 30.996 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite κερδίζει 0,58% στις 3307,64 μονάδες.

Τέλος, άνοδο σημείωσε και ο αυστραλέζικος ASX 200 κατά 0,34% στις 5963,20 μονάδες.

Να σημειωθεί, ότι αντιδράσεις και στην Ασία έχει προκαλέσει το ζήτημα της επιβολής των δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο D. Trump, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.