7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Με αρνητικά πρόσημα αλλά ήπιες απώλειες διαπραγματεύονται στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές να συνεχίζουν να αξιολογούν τις αποφάσεις της Fed η οποία σηματοδότησε ότι η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής θα έρθει πιο νωρίς από ό,τι αναμενόταν με φόντο τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο Stoxx 600 κινείται στις 458,44 μονάδες με μικρές απώλειες της τάξεως του 0,2%, με τον κλάδο των ασφαλιστικών να υποχωρεί κατά 0,5% ενώ οι επιχειρήσεις του τομέα των ταξιδιών και αναψυχής ενισχύονται κατά 0,3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε σημειώσει πρόσφατα διαδοχικά νέα ιστορικά υψηλά με φόντο τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι θα διατηρήσει την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της για αρκετό καιρό ακόμα, ωστόσο η αλλαγή κατεύθυνσης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έβαλε στο τραπέζι την αύξηση των επιτοκίων της το 2023, αποθάρρυνε τις τοποθετήσεις σε μετοχές με μεγαλύτερο ρίσκο.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,22% στις 15.697 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 6.666 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,4% κινούμενος στις 7.123 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται στις 25.633 μονάδες με πτώση 0,3%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που υποχωρεί κατά 0,43% κινούμενος στις 9.156 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησαν τον Μάιο κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, την ώρα που αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,6% σε έρευνα του Reuters, με τη λίρα να υποχωρεί σε νέο χαμηλό έξι εβδομάδων.

Στη Γερμανία, οι Δείκτης Τιμών Παραγωγού, σημείωσε αύξηση κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, υπερδιπλάσια από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν έναν αριθμό πέριξ του 0,7%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,2% έναντι προβλέψεων για αύξηση 6,4%.

Σε εταιρικό επίπεδο, τέλος, η βρετανική Inchcape πραγματοποιεί ράλι άνω του 6% έπειτα από την αναβάθμιση outlook για το 2021 στην οποία προέβη.

Αντίθετα, η δανέζικη φαρμακευτική βλέπει τον τίτλο της να καταρρέει με απώλεις άνω του 60%, αφότου απέτυχε να λάβει έγκριση από τις αμερικανικές αρχές (FDA) για σκεύασμά της.