Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ανοίγουν χαμηλότερα την Τρίτη, επιστρέφοντας μερικά από τα κέρδη της Δευτέρας μετά την αισιοδοξία για τα τελευταία νέα του θετικού εμβολίου Covid-19.

Στις 10:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) το συμβόλαιο του DAX στη Γερμανία διαπραγματεύεται 0,12% χαμηλότερα, το συμβόλαιο του CAC 40 στη Γαλλία στο -0,11%  και το συμβόλαιο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο -0,14.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε τη Δευτέρα όταν η Moderna  δήλωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο για το Covid-19 ήταν 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης, προσθέτοντας στα πολλά υποσχόμενα δοκιμαστικά δεδομένα της Pfizer την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά  κέρδη στις αγορές μετοχών, με το FTSE 100 και το CAC 40 να κλείνουν 1,7% υψηλότερα και το DAX να κερδίζει 0,5%.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επανεκτιμούν την κατάσταση εν μέσω ανησυχιών για την παραγωγή και την παράδοση εμβολίων, και δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων κοροναϊού παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε τις ειδήσεις για το εμβόλιο, αλλά ανέφερε ότι "πολλές ερωτήσεις" παραμένουν και ότι δεν υπήρχε χρόνος για εφησυχασμό, ιδιαίτερα καθώς μόνο πολύ περιορισμένες ποσότητες οποιουδήποτε εμβολίου θα είναι διαθέσιμες το πρώτο εξάμηνο του 2021 για άτομα εκτός των εργαζομένων στην υγεία προτεραιότητας.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να έχουν κάποια επιτυχία στον έλεγχο του ρυθμού αύξησης των νέων κρουσμάτων, κυρίως κλείνοντας τμήματα των οικονομιών τους ξανά, αλλά η κατάσταση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, φαίνεται πολύ πιο ζοφερή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά Covid-19 την περασμένη εβδομάδα, με τα νέα κρούσματα  να αυξάνονται σε κάθε πολιτεία εκτός από τη Χαβάη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν 12% την εβδομάδα που πέρασε.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Δευτέρα, με την  προσδοκία ότι οι κορυφαίοι παραγωγοί του κόσμου θα συμφωνήσουν σε μια περαιτέρω επέκταση των περιορισμών της προσφοράς.

Τα συμβόλαιο του αργού βρίσκεται 0,2% υψηλότερα στα 41,40$ το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent στο +0,6% στα 44,08 $.

Από τα υπόλοιπα εμπορεύματα, τα συμβόλαιο του χρυσού είναι σταθερός στα 1.887,80$ / ουγκιά, ενώ η ισοτιμία EUR/USD συνεχίζει να ανεβαίνει και είναι στα 1,1858.