Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Καταγράφοντας απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές στην πλειοψηφία τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά αναμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.

Ειδικότερα, μετά το ξέφρενο ράλι άνω του 14% που κατέγραψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι του βασιλείου μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters ενημέρωσαν τελικά η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως εντός δύο ή τριών εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διάστημα μηνών προκειμένου να επανέλθει η πετρελαϊκή παραγωγή της Σ. Αραβίας στα προηγούμενα της επίπεδα, ωστόσο οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν σήμερα ότι έχει αποκατασταθεί ήδη το 70% της παραγωγής.

Μάλιστα, στον απόηχο των δηλώσεων οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να καταγράφουν έντονη πτώση που ξεπέρασε και το 6%, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι έχουμε «λήξη συναγερμού».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση μόλις 0,05% στις 389,93 μονάδες, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος από τις απώλειες που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά και οι οποίες είχαν φτάσει το 0,5%. Την καλύτερη επίδοση παρουσίασε ο κλάδος των φαγητών και ποτών που ενισχύθηκε συνολικά κατά 1%, ενώ ο τραπεζικός τομέας υποχώρησε κατά σχεδόν 1,9%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε επίσης με ανεπαίσθητες απώλειες 0,06% στις 12.372 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 7.320 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε μικρά κέρδη 0,24% και έκλεισε στις 5.615 μονάδες.

Μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν πάντως στις αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,76% και να κλείνει στις 21.801 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ολοκλήρωσε στις 9.004 μονάδες με πτώση 0,53%.