Οι ΗΠΑ «ταρακουνούν» τις ευρωαγορές

Οι ΗΠΑ «ταρακουνούν» τις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να κηρύσσει επίσημη έρευνα με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το αν επιδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, το Brexit παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επενδυτών και αναλυτών με τον Μπόρις Τζόνσον να επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απόφαση της κυβέρνησής του να κλείσει το κοινοβούλιο.

Πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί εκ νέου η ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου και κατά πόσο αυτή θα είναι καταληκτική για το Brexit.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,3% και κινείται στις 384,49 μονάδες με τον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και τον τουριστικό να χάνει πάνω από 1% ενώ και οι περισσότεροι άλλοι κλάδοι που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός Dax χάνει 1,23% στις 12.155 μονάδες και ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 1,59% στις 5.539 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE χάνει 0,87% και κινείται στις 7.226 μονάδες.

Νωρίτερα, με απώλειες κινήθηκε η πλειοψηφία των ασιατικών αγορών στην σκιά των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 0,7%.