Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο την Ιταλία

Απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο την Ιταλία

Με μικρές απώλειες συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία με την προκήρυξη των εκλογών να βρίσκεται προ των πυλών.

Συγκεκριμένα, ακόμα μια κλιμάκωση στην κυβερνητική κρίση της Ιταλίας σημειώθηκε χθες, με τον Ματέο Σαλβίνι να απαιτεί την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και να διαλύει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η απάντηση του Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν άμεση, δηλώνοντας ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανώς στις 23 Οκτωβρίου. Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, εξετάζει αυτή την ημερομηνία, ωστόσο αυτό εξαρτάται από το πότε θα διεξαχθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, αναφέρει η la Repubblica. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2% με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 1,3% και τις ιταλικές τράπεζες να δοκιμάζονται κάνονας βουτιά άνω του 4%. Ο ιταλικός δείκτης MIB καταγράφει απώλειες 1,96% και κινείται στις 20.433 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η ισοτιμία γουάν-δολαρίου και οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με φόντο την πολύμηνη αντιπαράθεση των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.

Στο μεταξύ, στο μέτωπο του Brexit, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ ανεξαρτήτως αν η κυβέρνησή του έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. 

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,2% στις 11.821 μονάδες και ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,45% στις 5.363 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE χάνει 0,23% στις 7.269 μονάδες.