Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο τα lockdown

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο τα lockdown

Με μικρές απώλειες συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές καθώς  αισιοδοξία από τις τελευταίες ειδήσεις για τα εμβόλια υποχωρεί μπροστά στους προβληματισμούς για το άμεσο μέλλον λόγω των μακροχρόνιων lockdown σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις επιπτώσεις αυτών στην οικονομία.

Τα πρόσφατα θετικά νέα από την Pfizer, με τα αποτελέσματα της τελικής φάσης δοκίμων του εμβολίου για το Covid-19 να δείχνουν ποσοστό επιτυχίας 95% την Τετάρτη, είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία αναφέρουν αυτήν την εβδομάδα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τον Covid-19 από το πρώτο ξέσπασμα την άνοιξη.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο έχουν καταφύγει σε μερικά lockdown για να καταπολεμήσουν την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού. Η κίνηση αυτή είχε κάποια επιτυχία στη μείωση του ποσοστού κρουσμάτων, με υψηλό όμως οικονομικό κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,0% στη ζώνη του ευρώ το 2020, αλλά η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι η οικονομία της περιοχής πλήττεται περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας απ ό,τι  αναμενόταν.

Επιπλέον, η Ουγγαρία και η Πολωνία απειλούν να σαμποτάρουν την απελευθέρωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε κονδύλια . Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν βιντεοδιάσκεψη αργότερα την Πέμπτη για να αντιμετωπίσουν την αναστολή της απελευθέρωσης αυτών των κεφαλαίων, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας δεδομένης της κλιμακούμενης κρίσης στην υγεία και του κινδύνου ύφεσης «διπλής πτώσης».

Σε αυτό το κλίμα πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,7% με τον κλάδο της ενέργειας να ηγείται των απωλειών υποχωρώντας κατά 1,8%.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,74% στις 13.104 μονάδες και ο γαλλικός CAC χάνει 0,67% στις 5.475 μονάδες. Στη Μεγάλη Βρετανία ο FTSE χάνει 0,77% στις 6.336 μονάδες ενώ απώλειες 0,33% καταγράφει και ο ιταλικός MIB στις 21.550 μονάδες.

Το πετρέλαιο έχει σταθεροποιηθεί, μετά την άνοδο της Τέταρτης φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της Τετάρτης από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) έδειξαν εβδομάδα αύξηση αποθεμάτων κατά 768.000 βαρέλια, έναντι των προβλέψεων για αύξηση 1,650 εκ.. Την Τρίτη, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) εκτίμησε μια αύξηση κατά  4,174 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύεται στο  +0,02%  στα 41,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ανεβαίνει 0,15% στα 44,50 δολάρια.

Στα άλλα εμπορεύματα, το συμβόλαιο του χρυσού υποχωρεί κατα 0,7% στα 1.860,55 $/oz, ενώ το Ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,1849USD.