Μικρές απώλειες στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για το QE

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για το QE

Με μικρές απώλειες και μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τέλος και επίσημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2018.

Σχεδόν 4 χρόνια έπειτα από την έναρξη του προγράμματος, η συνολική αξία του οποίου έφτασε στα 2,6 τρισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημείωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις το QE ήταν ο μόνος οδηγός ανάκαμψης, τονίζοντας πως η απόφαση ήταν ομόφωνη. 

Ωστόσο, ανέφερε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να χρειάζονται για τη στήριξη των τιμολογιακών πιέσεων και του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx υποχώρησε οριακά, με τους κλάδους του να εμφανίζουν μικτά πρόσημα.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 4 μονάδες στις 10.924 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχασε 0,26% στις 4.896 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχώρησε κατά 0,04% στις 6,877 μονάδες.

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν ωστόσο οι δείκτες των αγορών της περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 19.048 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, που ενισχύθηκε 0,82% στις 8.926 μονάδες.

Στο μέτωπο του brexit, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «επιβίωσε» από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, σε μια εξέλιξη που έδειξε να κατευνάζει τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.