Μικρές απώλειες στην Ευρώπη με φόντο τα αμερικάνικα ομόλογα

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη με φόντο τα αμερικάνικα ομόλογα

Με μικρές απώλειες διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την αντεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων των διετών και 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία έκανε την εμφάνισή της για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες. 

Η αντεστραμμένη καμπύλη επιτοκίων σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι επενδυτές αναμένουν οικονομική επιβράδυνση, καθώς τυπικά θα πρέπει να είναι πιο «φθηνό» να δανειστεί κανείς χρήματα για μία μέρα, από ό,τι για ένα ή δέκα χρόνια.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δημοσιοποίησε τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της που δεν έδωσαν σήμα για νέα μείωση των επιτοκίων της. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της, η μείωση στην οποία προχώρησε η Fed στο τέλος του Ιουλίου αποτελούσε «αναπροσαρμογή» της πολιτικής και όχι την αρχή ενός επιθετικού κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,4%, με της μετοχές της τεχνολογίας να οδηγούν τις απώλειες με 0,6%, κι ενώ οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται στο κόκκινο.

Στην Γερμανία, ο DAX ενισχύεται κατά 0,22% στις 11.832 μονάδες, ο γαλλικός CAC καταγράφει οριακές απώλειες στις 5.433 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί 0,3% στις 7.182 μονάδες.

Στην περιφέρεια, η Ιταλία σημειώνει κέρδη με τον FTSE MIB να ενισχύεται 0,26% στις 20.901 μονάδες.

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η Ισπανία με τον IBEX 35 να καταγράφει κέρδη 0,36% στις 8.730 μονάδες, ενώ θετικό πρόσημο εμφανίζει και ο PSI 20 που κερδίζει 0,67% στις 4.853 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση μιας λύσης εντός «30 ημερών», στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπόρις Τζόνσον, η καγκελάριος εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια.

Τέλος, η ιταλική κυβερνητική κρίση παραμένει στο επίκεντρο καθώς ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) και να διερευνήσει εάν υπάρχει «μία νέα πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.