Μικρές απώλειες στην Ευρώπη με επίκεντρο το Brexit

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη με επίκεντρο το Brexit

Μικρές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες σε μια άνευρη συνεδρίαση όπου οι επενδυτές εστιάζουν στη Βρετανία ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει από σήμερα τις προετοιμασίες για ένα επεισοδιακό τέλος στο σίριαλ που διαρκεί τέσσερα χρόνια, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ενημερώσουν τα 27 κράτη μέλη για το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παραβιάσει τη συμφωνία αποχώρησης.

Σε μία από τις πιο αναπάντεχες εξελίξεις από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το 2016, η Βρετανία δήλωσε απερίφραστα αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο παραποιώντας τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η κίνηση του Τζόνσον βύθισε τη διαδικασία του Brexit στο χάος, με λιγότερο από τέσσερις μήνες να απομένουν μέχρι την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στο τέλος της λεγόμενης μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο.

Η ΕΕ ζήτησε από την Βρετανία να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι το κοινοβούλιο βρίσκεται πάνω από το διεθνές δίκαιο.

Ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε την Πέμπτη, έπειτα από επείγουσα συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λονδίνο, ότι η Ένωση ετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του έτους, καθώς στις συνομιλίες υπήρξε ελάχιστη πρόοδος.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται οριακά, με τον κλάδο της ενέργειας να υποχωρεί 0,9%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX εμφανίζει μικρή πτώση 0,17% και βρίσκεται στις 13.177 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί οριακά στις 5.021 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται οριακά στις 6,011 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,2% στις 19.776 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 στην Μαδρίτη, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,5% και κινείται στις 6.966 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η Rio Tinto ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της θα παραιτηθεί, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν τα ευρήματα μιας εσωτερικής έρευνας, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αναφερόμενα ορυχεία κατέστρεψαν νόμιμα καταφύγια σε βράχους των ιθαγενών της Αυστραλίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την επιλογή του νέου εκτελεστικού διευθυντή στη θέση του Ζαν-Σεμπαστιάν Ζακ, ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την 31η Μαρτίου ή μέχρι την επιλογή του αντικαταστάτη του.