Μικρές απώλειες στην Ευρώπη με «βαρίδι» τον PMI

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη με «βαρίδι» τον PMI

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού με τα κρούσματα παγκοσμίως να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Την ίδια στιγμή, ισχυρό «χτύπημα» ήταν και τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα για την Ευρωζώνη και δείχνουν τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Markit, ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγού (PMI) για την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάρτιο στις 29,7 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1998 που ξεκίνησε η σχετική έρευνα. Συγκριτικά, τον Φεβρουάριο ο PMI έδειχνε 51,6 που συνεπάγεται επέκταση της δραστηριότητας.

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώνεται ήδη κατά 10% σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ αναπόφευκτα τα χειρότερα θα τα δούμε μπροστά μας», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής αναλυτής της IHS Markit.

Στην Ιταλία ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1998, στη Γερμανία οι απολύσεις στον ίδιο κλάδο κατέγραψαν και αυτές ρεκόρ ενώ στην Ισπανία η δραστηριότητα του κλάδου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από 6,5 χρόνια.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx υποχώρησε κατά σχεδόν 1% με τον κλάδο της ενέργειας να χάνει 4,6% και τις μετοχές των εταιρειών υγείας να κερδίζουν 0,8%.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,47% στις 9.525 μονάδες και ο γαλλικός CAC κατά 1,57% στις 4.154 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE σημείωσε απώλειες 1,21% στις 5.414 μονάδες.