Μικρές απώλειες στη Wall με τη Fed στο επίκεντρο

Μικρές απώλειες στη Wall με τη Fed στο επίκεντρο

Με οριακές μεταβολές για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους. Η «συζήτηση» που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα και περιστρέφεται το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed ως προς τα επιτόκια.

Σε αυτή οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αξιολογήσουν μια σειρά από «στοιχεία» που ενδέχεται να δώσουν το στίγμα για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας. Τόσο κάποιες δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων της Fed που ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται και θα κορυφωθούν με τις δηλώσεις της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή, όσο και τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δημοσιεύονται στο εξής θα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο».

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 8 μονάδες (0,05%) κλείνοντας στις 17.492 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε απώλειες 3,78 μονάδων (0,08%) έκλεισε στις 4.765 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 4,28 μονάδες (0,21%) και έκλεισε στις 2.048 μονάδες.

Η ισχυρή αγορά εργασίας, το επίπεδο του πληθωρισμού που βρίσκεται κοντά στο 2% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η Fed και η χαλάρωση των διεθνών πιέσεων, είναι οι τρεις παράγοντες που υποστηρίζουν την προσπάθεια της Fed να ομαλοποιήσει το επίπεδο των επιτοκίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed του St. Luis κ. Bullard που μίλησε σήμερα στο Πεκίνο.

Ωστόσο ο κ. Bullard έθιξε το γεγονός πως οι αγορές δεν αναμένουν ακόμη αύξηση των επιτοκίων λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης του ΑΕΠ και τις προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης κ. Eric Rosengren υποστήριξε πως οι οικονομικές συνθήκες της αμερικάνικης οικονομίας είναι σχεδόν αυτές που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως και πριν δύο εβδομάδες ο κ. Rosengren είχε εκφράσει την άποψη πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Monsanto Co κέρδισε 4,41% μετά την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος εξαγοράς της εταιρείας από Bayer AG.

Συγκεκριμένα, η Bayer ανακοίνωσε πως κατέθεσε προσφορά ύψους 62 δισ. δολαρίων, ή 122 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bayer, που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η προσφορά αντιπροσωπεύει 37% premium στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της Monsanto στις 9 Μαΐου (89,03 δολ.).

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Boeing Co. κέρδισε τελικά  0,15% μετάτην ανακοίνωση συμφωνίας αγοράς 100 αεροσκαφών από βιετναμέζικη εταιρεία έναντι 11,3 δισ. δολαρίων.