Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις προσπάθειες αναχαίτισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Γηραιά Ήπειρο, αλλά και στις εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού γύρω από το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOΧΧ 600 κατέγραψε κέρδη 0,52% και διαμορφώθηκε στις 389,61 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να ενισχύεται κατά 1,5%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους τομέων να κλείνουν με θετικά πρόσημα.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,39% κλείνοντας στις 13.137 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.495 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,39%.

Παρόμοια εικόνα και για τον βρετανικό FTSE 100 ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.351 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,27%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 0,79% στις 21.706 μονάδες.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 7.977 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,6%.

Στις ΗΠΑ αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για ένα νέο πακέτο οικονομικής με τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σάμερ να δηλώνει ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, συμφώνησε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες αναφορικά με ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης.

Στην Ευρώπη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε ένα ισχυρό πακέτο στήριξης για τον Δεκέμβριο, σε ομιλία της σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Προέτρεψε επίσης τις κυβερνήσεις να διαθέσουν την βοήθεια «χωρίς καθυστέρηση», καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να πληγεί σοβαρά από την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και τους περιορισμούς.

Στα μάκρο οικονομικά στοιχεία , οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν 1,2% τον Οκτώβριο, καθώς η κατανάλωση στην χώρα έδειξε να αντέχει.