Απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω πολιτικών και εμπορικών ανησυχιών

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, 12:06
-A +A

Απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit και την οικονομική κατάσταση στην Ιταλία, ενώ παράλληλα αναμένουν τη συνάντηση των G20 την Παρασκευή.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν επιφυλακτικά με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 0,45% και τους διάφορους τομείς να κινούνται σε προς διάφορες κατευθύνσεις, λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών ανησυχιών.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,45% στις 11.303 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,41% στις 4.975 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μείωση 0,45 στις 7.004 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κινείται η Ιταλία με τον FTSE ΜΙΒ να καταγράφει απώλειες κατά 0,46% στις 19.145 μονάδες, όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,34% στις 9,059 μονάδες.

Τέλος, πτώση σημειώνει ο PSI 20 στην Πορτογαλία που μειώνει τα κέρδη του κατά 0,69% στις 4.827 μονάδες.

Οι εμπρηστικές, πολεμικού χαρακτήρα δηλώσεις και συζητήσεις «οφθαλμός αντί οφθαλμού» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, αναμένεται να επιστρέψει στην ημερήσια διάταξη, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ δήλωσε ότι δεν είναι πιθανό οι ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή αύξησης δασμών στο επίπεδο των 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, στο 25%.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση των ηγετών της G-20 στο Μπουένος Άιρες αυτή την Παρασκευή για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων της τελευταίας διάσκεψης, μεταξύ των οποίων και το εμπόριο.

Σχετικά με το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2018 η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα της ύπαρξης ή μη μιας συμφωνίας αποχώρησης, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για να ξεπεραστεί ο Μάιος, ενώ το βρετανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τη συμφωνία στις 11 Δεκεμβρίου, η οποία επισφραγίστηκε στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να καταφέρνει να διατηρήσει τους κύριους στόχους που έχει θέσει για τον προϋπολογισμό του 2019, ενόσω αναμένει την ανάλυση κόστους επί των μέτρων για τις δαπάνες, σύμφωνα το Reuters. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια αναφοράς του Reuters ότι ο στόχος του ελλείμματος θα μπορούσε να μειωθεί, σύμφωνα και με δύο κυβερνητικές πηγές.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα