Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - Πτώση σε Ιταλία και Ισπανία

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - Πτώση σε Ιταλία και Ισπανία

Ήπιες θετικές κινήσεις παρουσιάζουν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία και στα τελευταία γεγονότα στην εμπορική διαμάχη ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ.

Χτες, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την γερουσία της Ρώμης με 171 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 25 αποχές, ενώ σήμερα αναμένεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής, όπου η κυβέρνηση της Λέγκα και Πέντε Αστέρων διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Παραμένοντας στην Ευρώπη, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας, υπό το νέο Πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα.

Το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να κυριαρχεί στην ατζέντα των επενδυτών. Χθες, ανακοινώθηκε ότι το κοινοβούλιο των ΗΠΑ σκοπεύει να εισάγει νομοθεσία που θα αναγκάζει τον Αμερικανό Πρόεδρο να πάρει έγκριση από το Κογκρέσο πριν επιβάλλει δασμούς επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας. 

Την ίδια ώρα πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με συμβούλους του για να συζητήσει την πιθανότητα εισαγωγής από την Κίνα επιπλέον 70 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα στην εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών.

Σ'' αυτό το κλίμα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,05% στις 387 μονάδες, με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αύξηση στα κέρδη του καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,21% στις 7.692 μονάδες, ενώ μικρότερα κέρδη εμφανίζει ο DAX της Γερμανίας με άνοδο 0,05% στις 12.777 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος κινείται και ο γαλλικός CAC 40 που ενισχύεται κατά 0,09% στις 5.462 μονάδες, ενώ απώλειες καταγράφει στην Ιταλία ο FTSE MIB κατά 1,20% στις 21.468 μονάδες.

Στην Ισπανία, καθοδικά κινείται ο IBEX 35 με απώλειες ύψους 0,15% στις 9.654 μονάδες.

Τέλος, αύξηση σημειώνει ο PSI 20 της Πορτογαλίας με άνοδο 0,21% στις 5.596 μονάδες.