Μικρά κέρδη στην Ευρώπη με ώθηση από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη με ώθηση από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Ήπια κέρδη καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς η επαναφορά των ελπίδων από τις κλινικές δοκιμές εμβολίων για των κορονοϊό έδωσαν ώθηση στο επενδυτικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως το «πράσινο φως» έλαβε εκ νέου το υπό ανάπτυξη εμβόλιο της φαρμακευτικής AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ύστερα από παύση μερικών ημερών λόγω ασθένειας που είχε παρουσιαστεί σε συμμετέχοντα.

Σύμφωνα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η αρμόδια ιατρική επιτροπή που αξιολογεί την ασφάλεια του ανάπτυξη εμβολίου ανακοίνωσε ότι οι κλινικές δοκιμές μπορούν να αρχίσουν ξανά. «Η ανεξάρτητη επιτροπή ολοκλήρωσε την έρευνά και κατόπιν των συστάσεων τόσο της επιτροπής όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) οι δοκιμές θα ξεκινήσουν εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η Ευρώπη θα βιώσει αύξηση των ημερήσιων θανάτων που οφείλονται στον Covid-19 τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα δούμε μεγαλύτερη θνησιμότητα», είπε ο Κλούγκε, τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος καταγράφει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, παρόλο που ο αριθμός των θανάτων έχει παραμείνει σχετικά σταθερός. Αυτή η αναζωπύρωση της πανδημίας, ωστόσο, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να ενισχύεται 1,1%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX εμφανίζει μικρή άνοδο 0,2% και βρίσκεται στις 13.230 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,45% στις 5.056 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,2% στις 6,044 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB κινείται οριακά στις 19.806 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 στην Μαδρίτη, ο οποίος υποχωρεί ενισχύεται 0,2% και κινείται στις 6.958 μονάδες.