Μικρά κέρδη στη Wall μέσω ΕΚΤ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, 16:55
-A +A

Με μικρά κέρδη ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην ΕΚΤ που διατήρησε τα επιτόκια σταθερά και ανακοίνωσε τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, επενδυτές και αναλυτές αξιολογούν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και αφορούν στην κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται μια μέρα μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα στο 2018 ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ακόμη δύο αντί μίας μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 63,64 μονάδες ή 0,25% και κινείται στις 25.271 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 40,99 μονάδες ή 0,53% και βρίσκεται στις 7.739 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 7,60 μονάδες ή 0,27% και κινείται στις 2.783 μονάδες.

Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,λαμβάνοντας υπόψη τα βελτιωμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μέχρι το τέλος του 2018, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι αγορές θα διατηρηθούν στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως και τον Σεπτέμβριο και μετά θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ το μήνα, μέχρι να μηδενιστούν στο τέλος του έτους. Επιπλέον, η ΕΚΤ αναφέρει ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά μηδενικά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο κριθεί αναγκαίο για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο επιθυμητό επίπεδο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 στις 218.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για 225.000 αιτήσεις.

Την ίδια ώρα, κατά 0,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 502 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το Νοέμβριο.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της 21st Century Fox κερδίζει 2,4% μετά την είδηση πως η Comcast έκανε προσφορά στην εταιρεία για εξαγορά προγραμμάτων της έναντι 65 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Adobe Systems κερδίζει 0,58% με την εταιρεία να ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Νωρίτερα, με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της Fed.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα