Μικρά κέρδη στη Wall εν αναμονή εξελίξεων στον εμπορικό πόλεμο

Μικρά κέρδη στη Wall εν αναμονή εξελίξεων στον εμπορικό πόλεμο

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά καθώς η αισιοδοξία από την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις αντισταθμίστηκε από την προαναγγελία επιβολής νέων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ειδικότερα, ελάχιστες ημέρες μετά την «εκεχειρία» που ανακοίνωσε με την Κίνα και το πάγωμα της επιβολής νέων δασμών 300 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή δασμών ύψους 4 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά, ως αντίποινα για τις «αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις» σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα των Βρυξελλών.

Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα, μεταξύ των οποίων διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα συνεχίζοντα ξανά μετά τη συμφωνία στην οποία ήρθε με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ, το Σάββατο, στο περιθώριο της συνόδου των G-20 στην Ιαπωνία.

Έτσι, σε μια συνεδρίαση με πολλές αλλαγές προσήμων το καμπανάκι της λήξης βρήκε σε θετικό έδαφος και τους τρεις δείκτες, με τον S&P 500 να σημειώνει μάλιστα νέο ιστορικό υψηλό, κλείνοντας στις 2.973 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,29%. Παρόμοια κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον βιομηχανικό Dow Jones να σημειώνει κέρδη 0,26% ολοκληρώνοντας στις 26.786 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,22% και έκλεισε στις 8.109 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, ράλι 16,3% πραγματοποίησε η μετοχή της Amarin Corp μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής ότι αναθεωρεί ανοδικά το outlook για το σύνολο του έτους.