Διευρύνει τα κέρδη η Wall με πετρέλαιο και μάκρο στο επίκεντρο

Διευρύνει τα κέρδη η Wall με πετρέλαιο και μάκρο στο επίκεντρο

Με κέρδη συνεχίζεται η συνεδρίαση στη Wall Street για τους τρεις βασικούς δείκτες την ώρα που συνεχίζεται το ράλι των τιμών του πετρελαίου, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι φήμες δια στόματος του επικεφαλής τους ρωσικού μονοπωλίου αγωγών πετρελαίου Transneft, ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν να συζητήσουν με τις χώρες μέλη του OPEC για μείωση της παραγωγής.

Ωστόσο, η ανακοίνωση των στοιχειών από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ότι καταγράφηκε βουτιά 5,1% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών για το Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως αυτή η πτώση θα κινούταν στο 1,5%. Η μεγάλη αυτή πτώση προήλθε κυρίως από τον κλάδο των μεταφορών που σημειώθηκε βουτιά 12,4%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 100 μονάδες (0,62%) κινούμενος στις 16.044 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης σημειώνει άνοδο 40 μονάδων (0,89%) και βρίσκεται στις 4.508 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 12 μονάδες (0,64%) και κινείται στις 1.896 μονάδες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 16.000 στις 278.000  για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 2.250 στις 283.000. Ο αριθμός αυτός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει πως η αγορά εργασίας παραμένει ενισχυμένη.    

Υπενθυμίζεται πως χθες, η Fed μετά από τη διήμερη συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Στην ανακοίνωση που συνόδευε την απόφαση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση στην επόμενη συνεδρίασή της το Μάρτιο. Παρόλα αυτά, όπως σχολιάζουν ξένοι επενδυτές, η Fed φέρεται να επαναξιολογεί την απόφαση πως θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Νωρίτερα, μεικτή εμφανίστηκε η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς η χθεσινή απόφαση της Fed α μην προχωρήσει άμεσα σε νέα αύξηση των επιτοκίων, καθώς και οι μέτριες εκτιμήσεις της σχετικά με την αμερικανική οικονομία, οδήγησαν σε νέες απώλειες το κινεζικό χρηματιστήριο.

Στα εταιρικά νεά, η μετοχή τoυ Facebook κάνει άλμα 16,70% καθώς χθες η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα κέρδη της εκτοξεύτηκαν πάνω από το 1 δισ. δολάρια ξεπερνώντας κατά πολύ τα περσυνά 700 εκατ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο. Στον αντίποδα, η μετοχή του Ebay καταρρέει 12% μετά τα χθεσινά οικονομικά αποτελέσματα που έδειξαν πτώση των πωλήσεων για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο.

Η μετοχή της Apple προσπαθεί να ανακάμψει (+0,62%) μετά τη βουτιά του 6,6% ως συνέπεια της ανακοίνωσης της εταιρείας ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του τελευταίου μοντέλου iPhone είναι ο χαμηλότερος από το 2007.

Παράλληλα, η μετοχή της Under Armour απογειώνεται 16% καθώς η εταιρεία αθλητικής ένδυσης ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα κέρδη της να εκτοξεύονται από τα 87,7 εκατ. δολάρια στα 105,6 εκατ. δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.