Μια ανάσα από τη bear market ο S&P 500 - Εφιάλτης για τις αγορές ο πληθωρισμός

Μια ανάσα από τη bear market ο S&P 500 - Εφιάλτης για τις αγορές ο πληθωρισμός

Με νέες απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τον S&P 500 να βρίσκεται μια ανάσα από την «bear market» εν μέσω των ανησυχιών για νεες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed για την συγκράτηση του πληθωρισμού που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ήδη ο S&P 500 βρίσκεται 18% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου. Μάλιστα οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για εκτεταμένες περιόδους αστάθειας, όχι μόνο για το επόμενο τρίμηνο αλλά και για το υπόλοιπο του έτους.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,75% ή 236 μονάδες κλείνοντας στις 31.253 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,26% στις 11.388 μονάδες. O S&P 500 έχασε 0,58% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 3.900 μονάδες.

Νωρίτερα, στην Ευρώπη ο FTSE ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1,82%, ο Stoxx 600 1,37% και ο CAC υποχώρησε 1,26%.

Στις αγορές εμπορευμάτων σημειώθηκαν κέρδη 2,53% στο πετρέλαιο, άλμα 1,31% στο χρυσό και τα πολύτιμα μέταλλα, ενώ το φυσικό αέριο έχασε 5%.

Οι επενδυτές  στη Wall Street προχώρησαν χθες σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετά τα αποτελέσματα των Target και Walmart που δείχνουν πως ο πληθωρισμός ανεβαίνει και επηρεάζει πλέον τους λιανέμπορους.

Υπενθυμίζεται πως χθες στη Wall Street οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Την Τρίτη ο επικεφαλής της Fed, είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να μειώσει τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι δε θα διστάσει να υποστηρίξει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να αρχίσουν οι τιμές να πέφτουν ξανά προς ένα «υγιές» επίπεδο. Μιλώντας σε συνέδριο της WSJ σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων όταν «βρεθούμε στο κατάλληλο επίπεδο που οι οικονομικές συνθήκες δείξουν ότι ο πληθωρισμός ξεκινήσει να μειώνεται». «Δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός» είπε χαρακτηριστικά.

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες την Πέμπτη μετά από τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν στην Wall Street. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 2,25%. Οι μετοχές του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Tencent σημείωσαν βουτιά 6,62% αφού ανέφερε ότι τα τριμηνιαία κέρδη μειώθηκαν στο μισό.

Άλλες κινεζικές μετοχές τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν επίσης μεγάλες απώλειες, με την Alibaba να υποχωρεί 6,06% ενώ η Meituan σημείωσε πτώση 3,2%. Ο δείκτης Hang Seng Tech έγραψε απώλειες 3,4%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,8% ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 1,31%. Οριακά κέρδη στην Σαγκάη με τον δείκτη να κλείνει στο +0,36%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1,34%, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε 1,61%.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά 40 ετών, ενώ στην Ευρωζώνη σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εν μέσω ενός πρωτοφανούς ράλι στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Θετικά πρόσημα καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου,  με την ελπίδα ότι η προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών στη Σαγκάη θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζήτηση καυσίμων, ενώ οι ανησυχίες για τα περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα αντιστάθμισαν τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Το brent κερδίζει 2,53% στα 111,87 δολάρια και το WTI 2,5% στα 112,3 δολάρια.  

«Οι αγορές πετρελαίου διατηρούν μια ανοδική τάση, εν αναμονή της απόφασης απαγόρευσης εισαγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αργό που αναμένεται να συσφίξει περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά», σχολιάζουν αναλυτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε αυτόν τον μήνα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό θα περιλάμβανε πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου σε έξι μήνες, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, με την Ουγγαρία να είναι μεταξύ των πιο έντονων επικριτών του σχεδίου.

Tέλος, τα πολύτιμα μέταλλα καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Το ασήμι κερδίζει 1,88% , η πλατίνα 3,44%, το παλλάδιο 0,4% και ο χαλκός 2,31%..