Μετεκλογικό ράλι 6% στο Χρηματιστήριο

Μετεκλογικό ράλι 6% στο Χρηματιστήριο

Εκρηκτική άνοδο που ξεπερνά πλέον το 6% καταγράφει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στον απόηχο του χθεσινού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και την απόφαση για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες στο τέλος Ιουνίου. Η αγορά δείχνει να εκλαμβάνει θετικά τα νέα για πολιτική αλλαγή, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν τεθεί επικεφαλής του μετεκλογικού ράλι, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται ως και 11,59% και τους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν διψήφια ποσοστά ανόδου.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι την ισχυρή δυναμική πίσω από το σημερινό ράλι τροφοδοτεί τεχνικά το κλείσιμο των short θέσεων στις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την αγορά να βλέπει πίσω από το συντριπτικό ποσοστό διαφοράς στις ευρωεκλογές υπέρ της Ν.Δ., την προοπτική διασφάλισης της αυτοδυναμίας στις προσεχείς εθνικές εκλογές που θα επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει χωρίς ουσιαστικά εμπόδια το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Ο Γενικός Δείκτης διευρύνει τα κέρδη του με το υψηλό ημέρας να βρίσκεται στις 777 μονάδες (+6,15%) Σε εξαιρετικό τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών που ήδη έχει ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, πιστοποιώντας ότι υπάρχουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων από διαχειριστές του εξωτερικού. Και όλα αυτά, παρ' ότι σήμερα είναι κλειστή, τόσο η Wall Street όσο και το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Την μεγαλύτερη άνοδο στον τραπεζικό κλάδο καταγράφει η Πειραιώς που κερδίζει 26,8%%, η Alpha Bank με 13,8% στα 1,4090 ευρώ, η Eurobank με +7,56% και η Εθνική με κέρδη 7,58% και +10,57% η Attica Bank.

Εντυπωσιακή άνοδο που ξεπέρασε το 12% κατέγραψε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η ΔΕΗ που πλέον ενισχύεται κατά 10,97%, αντανακλώντας την κινητικότητα που υπάρχει με τους λιγνίτες, ενώ θυμίζουμε πως και την Παρασκευή ο τίτλος είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 11,4%.

Εξαιρετική είναι η εικόνα σε όλο τον FTSE 25 όπου σύσσωμα τα blue chips καταγράφουν ράλι αντίδρασης. Κέρδη άνω του 7% έχουν μετοχές όπως Viohalco και ΟΛΠ, άνω του 5% ενισχύονται οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Lamda Development, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές.

Φυσικά, λόγω της εκρηκτικής ανόδου, εύλογα κάποιες επενδυτές βρίσκουν την ευκαιρία για ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κάποιων κερδών, δεδομένου ότι η αγορά προσέγγισε ταχύτατα τα υψηλά δέκα μηνών και τη ζώνη των 775 μονάδων.

Πολύ καλή είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου πλην της Attica Bank ξεχωρίζουν με άνοδο πλέον του 5% μετοχές όπως MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Intralot, ενώ εξαιρετικά κέρδη έχουν επίσης τίτλοι όπως Ικτίνος, Πλαίσιο, AVAX, Παπουτσάνης κ.α. Στο σύνολο της αγοράς οι long έχουν τον απόλυτο έλεγχο, καθώς 79 μετοχές ενισχύονται έναντι 13 που υποχωρούν.