Μεταβλητότητας συνέχεια στις ευρωαγορές με ανοδικό ράλι

Μεταβλητότητας συνέχεια στις ευρωαγορές με ανοδικό ράλι

Σε ρυθμούς roller coaster συνεχίζουν τον Οκτώβριο οι ευρωαγορές, με τους κυριότερους δείκτες της Γηραιάς ηπείρου να βγάζουν σήμερα ισχυρή αντίδραση που ξεπερνά και το 2% κατά περιπτώσεις μετά τις βαριές απώλειες χτες, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η άρση του αδιεξόδου στην Ουάσιγκτον για το χρέος των ΗΠΑ δείχνουν να περιορίζουν τη νευρικότητα των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 457,26 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,3%, με τους αγοραστές να έχουν βγει ξανά στο προσκήνιο κυρίως στους κλάδους των αυτοκινήτων, των εξορύξεων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,4% και κινείται στις 15.182 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στις 6.598 μονάδες με άνοδο 1,6%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που είναι στο +1,18% και τις 7.078 μονάδες.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινούνται και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,4% και διαπραγματεύεται στις 25.958 μονάδες, ενώ σε πρωταγωνιστή της ημέρας αναδεικνύεται ο ισπανικός IBEX 35 με ράλι 2,2% κινούμενος στις 8.966 μονάδες.

Προς το παρόν οι πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου χαρακτηρίζονται από αισθητή ενίσχυση της μεταβλητότητας, με κέρδη άνω του 1% να διαδέχονται απώλειες άνω του 1%, καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ, ο υψηλός πληθωρισμός και η πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, δείχνουν να προκαλούν έντονη νευρικότητα στους επενδυτές.

Χτες στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας το κλίμα ήταν πτωτικό, ωστόσο άρχισε να αντιστρέφεται προς το βράδυ όταν ο Dow Jones διέγραψε απώλειες άνω των 400 μονάδων κλείνοντας τελικά σε θετικό έδαφος με άνοδο 100 μονάδων.

Βασικό παράγοντα αποτέλεσε η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ σημείωσαν απροσδόκητη άνοδο, ενώ παράλληλα τα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγράψει.

«Οι κινήσεις που βλέπουμε τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν κάπως ακραίες - οι τιμές του φυσικού αερίου, οι τιμές του πετρελαίου, ορισμένες από τις πρώτες ύλες και οι απειλή στασιμοπληθωρισμού», επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής στην Equiti Capital Στιούαρτ Κόουλ.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «βρισκόμαστε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου υπάρχει πάντα η πιθανότητα ανάκαμψης», επισημαίνοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι αγορές μετοχών δεν έχουν αφήσει πίσω τους τα προβλήματα.

Παράλληλα, ένας ακόμα παράγοντας ανησυχίας που έφυγε από το προσκήνιο ήταν το θέμα με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπη με στάση πληρωμών, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν σε προσωρινή αύξηση του ορίου έως τον Δεκέμβρη, «ανακουφίζοντας» τις αγορές.