Πτώση άνω του 3% για το πετρέλαιο

Πτώση άνω του 3% για το πετρέλαιο

Μεταβλητότητα σήμερα στις τιμές του πετρελαίου με το brent να υποχωρεί τελικά άνω του 3%, και τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, να προκαλούν νέες ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια ύφεση που ίσως να επηρεάσει τη ζήτηση, ενώ η αγορά περίμενε να ξεκαθαριστεί το τοπίο στις συνομιλίες για την αναβίωση μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτρέψει περισσότερες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Η τιμή του brent βρέθηκε στα 92,05 δολάρια το βαρέλι με πτώση 3,19%, ενώ νωρίτερα ενισχυόταν μέχρι και τα 95 δολάρια. Αντίστοιχα με πτώση 3,3% έκλεισε και το αργό WTI στα 86,3 δολάρια.

Οι τιμές έπεσαν μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για να αναζωογονήσει τη ζήτηση καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τη δραστηριότητα των εργοστασίων και του λιανικού εμπορίου να συμπιέζονται από την πολιτική «μηδενικής ανοχής» του Πεκίνου για τον κορονοϊό και την κρίση ακινήτων.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015. Η προσφορά για το πετρέλαιο ίσως αυξηθεί εάν το Ιράν και οι ΗΠΑ συμφωνήσουν με την πρόταση της ΕΕ, η οποία θα άρει τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, δήλωσαν αναλυτές.