Μεταβλητότητα και μεικτές τάσεις στη Wall Street

Μεταβλητότητα και μεικτές τάσεις στη Wall Street

Με οριακές μεταβολές και μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να αναμένουν μια σειρά ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων εταιρειών που όπως αναφέρουν οι αναλυτές είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό. 

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου 13 εταιρείες από τις 30 του Dow Jones και σχεδόν το 1/5 των εταιρειών του S&P 500. Ανάμεσά τους, εταιρείες κολοσσοί όπως Apple, Microsoft, Tesla, McDonald’s, Honeywell, Caterpillar και Boeing.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 36 μονάδες ή 0,12% στις 30.960 μονάδες ενώ στις αρχές της συνεδρίασες έχανε μέχρι και 200 μονάδες. O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 92 μονάδες ή 0,69% και έκλεισε στις 13.635 μονάδες και ο S&P 500 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις  3.855 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 13 μονάδων ή 0,36%.

Σημειώνεται ότι η «σεζόν» των αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει ήδη πολύ δυνατά, με το 73% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει τις επιδόσεις τους μέχρι σήμερα να έχουν κινηθεί άνω των εκτιμήσεων.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στο νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν και στο οποίο αντιτίθενται αρκετοί Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου.

Στο μέτωπο της πανδημίας, οι αριθμοί κρουσμάτων και νεκρών συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά οι εκτιμήσεις των αναλυτών συνεχίζουν να βλέπουν επιστροφή της ανάπτυξης αργότερα εντός του έτους.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η μείωση των κινδύνων του ιού λόγω μαζικού εμβολιασμού σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική στήριξη για τις καταναλωτικές δαπάνες θα οδηγήσει σε έκρηξη της κατανάλωσης στα μέσα του έτους και σε πολύ ισχυρή ανάπτυξη το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, σε σημείωμα προς τους πελάτες της το σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,6% σε ετήσια βάση,  δυόμιση φορές άνω των εκτιμήσεων».