Μετά την κατάρρευση του Τerra, κινδυνεύει το Tether;

Μετά την κατάρρευση του Τerra, κινδυνεύει το Tether;

Η απώλεια εμπιστοσύνης στο Tether,  όπως και σε πολλά άλλα κρυπτονομίσματα μετά την κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra συνέχισε να δημιουργεί αστάθεια στην αγορά των stablecoin. Από τις αρχές Μαΐου, η συνολική κυκλοφορία του Tether μειώθηκε κατά 10 δισ. δολ., καθώς το stablecoin διαπραγματευόταν με έκπτωση στο δολάριο ΗΠΑ.

Ο μηχανισμός εξαργύρωσης του Tether προορίζεται για πιστοποιημένους χρήστες και είναι διαθέσιμος μόνο για συναλλαγές για ποσά πάνω από το όριο των 100.000 δολ., το οποίο αφήνει τις εντολές πώλησης στην αγορά μέσω ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων ως την ευκολότερη δίοδο για εξαργύρωση για τους μικρότερους εμπόρους, αυξάνοντας την πίεση πωλήσεων καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αντίθετα, το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο stablecoin, το USDC της Circle και το Binance USD , είδαν τις κεφαλαιοποιήσεις τους στην αγορά να αυξάνονται κατά 4 δισ. δολ. και 900 εκατ. δολ. αντίστοιχα. Όλα τα stablecoin παρέμειναν πιο ασταθή από το μέσο όρο που είχε καταγραφεί στις αρχές Μαΐου.

Στο Bitfinex (το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που μοιράζεται την ίδια μητρική εταιρεία με το Tether), η αναλογία πωλήσεων για το Tether έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υποδηλώνοντας μεγάλες εκροές.

Για το USDC, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του UST, αλλά την περασμένη εβδομάδα οι αγορές υπερβαίνουν κατά πολύ τις πωλήσεις, γεγονός που αντανακλάται συνολικά USDC που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Η πιο ενδιαφέρουσα αναλογία αγοράς/πώλησης βρίσκεται στο ζεύγος USDC-USDT, το οποίο υποδηλώνει ότι οι έμποροι επωφελούνται από την επίμονη έκπτωση του USDT, η οποία έχει δημιουργήσει premium στο USDC 1,0011.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές εν μέσω σημαντικών εκροών USDT, η μητρική εταιρεία του Tether δημοσίευσε τα τριμηνιαία αποθεματικά του stablecoin, τα οποία δείχνουν μείωση του μεριδίου των εμπορικών χρεογράφων που κατέχει.

Όπως παρατηρούμε από το report που δημοσιεύει η Kaiko Research, τα αποθεματικά του USDC βασίζονται κατά 76% σε έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ και κατά 24% σε μετρητά. Αντίθετα, όσον αφορά το Tether παρατηρούμε ότι μόνο 5% αποτελούν μετρητά, ενώ βλέπουμε ότι το 24% αποτελεί ιδιωτικό χρέος, εταιρικά ομόλογα, κρυπτονομίσματα, και συμμετοχές που καθιστούν τα αποθεματικά του μεγαλύτερου stablecoin πιο ριψοκίνδυνα.

Συνήθως, τα εμπορικά χαρτιά, τα οποία είναι βραχυπρόθεσμα μη εξασφαλισμένα χρέη που εκδίδονται από εταιρείες, θεωρούνται λιγότερο ρευστά και πιο επικίνδυνα από τα μετρητά. Τώρα αντιπροσωπεύουν το 24% των αποθεμάτων της Tether, από πάνω από 30% στο τέλος του 2021.

Ωστόσο, το μερίδιο των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς αυξήθηκε κατά 8%. Από άποψη κινδύνου και ρευστότητας, τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς μοιάζουν πολύ με τα εμπορικά χαρτιά. Συνολικά, τα αποθεματικά του USDC είναι πολύ πιο συγκεντρωμένα με το 77% να διατηρείται σε έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ και το 22% σε μετρητά.

Το Tether μείωσε τα εμπορικά χαρτιά της κατά 17% από 24,2 δισ. δολ. σε 20,1 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση.

Η πλειονότητα αυτών των 20,1 δισ. δολ. (περίπου 18 δισ.) αποτελείται από εμπορικό χρέους τύπου Α-1 και Α-2, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ως επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την έκθεση.

Στις υποσημειώσεις δεν προσδιορίστηκε ένας κατάλογος εταιρειών αξιολόγησης που βαθμολογούν τα εμπορικά χαρτιά εκτός από τις «αξιολογήσεις Standard & Poor's ή ισοδύναμες αξιολογήσεις από τους Moody's, Fitch ή άλλους εθνικά αναγνωρισμένους οργανισμούς στατιστικής αξιολόγησης». Η γεωγραφική θέση των εκδοτών εμπορικών χαρτιών δεν είναι διαθέσιμη επίσης στην έκθεση.

Η μείωση των εμπορικών τίτλων συνεχίστηκε με περαιτέρω μείωση 20% από την 1η Απριλίου, η οποία θα αντικατοπτρίζεται στην έκθεση του δεύτερου τριμήνου, ανακοίνωσε η Tether.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση το Tether μείωσε επίσης τις καταθέσεις της σε μετρητά από 4,2 δισ. δολ. σε 4,1 δισ. δολ. και αύξησε τα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από 34,5 δισ. δολ. σε 39,2 δισ. δολ. Η έκθεση ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνει τις εκροές που σημειώθηκαν τον Μάιο και υπολογίζονται σε 10 δισ., οπότε πρέπει να δούμε στην επόμενη έκθεση πως διαμορφώνονται πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα του Tether, και αν αυτά αποτελούν κίνδυνο προς τους επενδυτές.

Η τελευταία έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι 286 εκατ. δολ. από τα περιουσιακά της στοιχεία διατηρούνταν σε ξένα κρατικά ομόλογα με διάρκεια μικρότερη από 180 ημέρες. Στην προηγούμενη έκθεση της Tether, μέχρι τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει αναφορά για κατοχή κρατικών ομολόγων εκτός των ΗΠΑ.

Η κατηγορία «λοιπές επενδύσεις» που αποτελεί το 10% και η οποία περιλαμβάνει ψηφιακά νομίσματα, παραμένει σταθερή, υποχωρώντας ελαφρά από 5,02 δισ. δολ. σε 4,96 δισ. δολ. Αυτή η κατηγορία έχει θεωρηθεί ως η πιο ανησυχητική πτυχή των εκθέσεων βεβαίωσης, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία το Tether δεν αποκαλύπτει.

Ως μέρος διακανονισμού με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο του 2021, το Tether πρέπει να δημοσιεύει τριμηνιαίες βεβαιώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών του, προκειμένου να είναι πιο διαφανής.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσίευσε το Tether δοκιμάστηκε πρόσφατα από την αστάθεια της αγοράς από εξαργυρώσεις άνω των 10 δισ. δολ. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι το Tether είναι ανθεκτική εταιρεία. Στο ίδιο δημοσίευμα, η εταιρεία απηύθυνε ερώτηση προς τους επικριτές της: «Ποια τράπεζα είναι σε θέση να επεξεργαστεί αναλήψεις για το 10% του συνολικού ενεργητικού της εντός 48 ωρών;»

Σύμφωνα με την εταιρεία ορισμένοι επικριτές προσπάθησαν να υποδείξουν ότι η μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 10 δισεκατομμύρια δολαρίων είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δείχνει ότι το Tether είναι σε θέση να εξαργυρώσει ένα αίτημα για πάνω από το 10% των εκκρεμών USD₮ εντός λίγων ημερών.

Σχεδόν καμία τράπεζα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να επεξεργαστεί αίτημα ανάληψης για το 10% των περιουσιακών της στοιχείων εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Η ικανότητα του Tether να εξαργυρώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια είναι μια επίδειξη σε πραγματικό χρόνο της δύναμής του και της εμπιστοσύνης που έχει το USD₮.

Μεταξύ των επικριτών του USD₮, προστίθεται το hedge fund Fir Tree Capital Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, που φέρεται να έχει λάβει θέση short στο tether, επικαλούμενο ερωτηματικά σχετικά με τα αποθεματικά του stablecoin. Το σκεπτικό για την Fir Tree επικεντρώνεται στα εμπορικά χαρτιά που ανήκει στην Tether Holdings, τον οργανισμό πίσω από το tether stablecoin.

Η θέση της Fir Tree βασίζεται στην προσδοκία ότι τα εμπορικά χαρτιά του Tether θα υποστούν σημαντική πτώση στην αξία τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης ακινήτων στην Κίνα. Ως εκ τούτου, το hedge fund 4 δισ. δολ. αναμένει ότι η επένδυση θα αποδώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τα αποθεματικά του Tether συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο πολλών εικασιών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο μέχρι στιγμής η εταιρεία φαίνεται να ανταποκρίνεται παρά τα σκάνδαλα και τις δοκιμασίες του παρελθόντος. Το ερώτημα όμως παραμένει: «Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;»