Κόπωση αγοραστών και διόρθωση με πενιχρό τζίρο στο Χ.Α.

Κόπωση αγοραστών και διόρθωση με πενιχρό τζίρο στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μολονότι οι διεθνείς δείκτες συνεχίζουν το ράλι που έχουν ξεκινήσει εξ αρχής του 2019, με τον Dow Jones ξανά πάνω από τις 26.000 μονάδες και τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα άνοδο, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε timing μερικής κόπωσης, στάσης αναμονής αλλά και διόρθωσης.

Η σημερινή συνεδρίαση εξελίσσεται με νέα σοβαρή μείωση της αξίας συναλλαγών κάτι που επιβεβαιώνει την κόπωση των αγοραστών οι οποίοι έτσι κι αλλιώς «τράβηξαν» την αγορά έως τις 730 μονάδες που ήταν το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό, αλλά και το υψηλό εξίμισι μηνών.

Ελλείψει καταλυτών και μετά τα νέα σημαντικά κέρδη της περασμένης εβδομάδας όπου ο Γενικός Δείκτη κέρδισε 3,67% και ο τραπεζικός δείκτης +10,26%, χθες υπήρξε σταθεροποίηση και συσσώρευση με μεικτή εικόνα στο ταμπλό, ενώ σήμερα καταγράφεται ελεγχόμενης μορφής διόρθωση.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 718 μονάδες με πτώση 0,92%, ενώ ο τζίρος μόλις που φτάνει στα 27 εκατ. ευρώ, κινούμενος σε ακόμη χαμηλότερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας που ήταν μόλις στα 39,48 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά, ενώ στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο τζίρος πλησίασε τα 84 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας ήταν στα 70,7 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες βγαίνουν εύλογα κάποιες πωλήσεις με τις μετοχές να πέφτουν με εξαιρετικά μικρούς όγκους, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει ξεπούλημα, αλλά οι μετοχές πιέζονται λόγω απουσίας αγοραστών. Η Πειραιώς υποχωρεί σε ποσοστό 4,14%, η Alpha Bank χάνει 3,55%, η Εθνική -1,52% και η Eurobank -1,27%.

Στον ευρύτερο FTSE 25 μόνο οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Fourlis κρατούνται σε θετικό έδαφος, ενώ πιέσεις άνω του 3%, άνω του 2% χάνει η ΔΕΗ και η Viohalco, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι Τιτάν, Ελλάκτωρ, Grivalia Properties και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι μεικτή. Απώλειες άνω του 6% καταγράφει η Attica Bank, ενώ υποχωρούν και οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, MIG, Intracom Holdings, Intralot και Cenergy Holdings, ενώ ξεχωρίζει θετικά ξανά η J&P Άβαξ που ενισχύεται άνω του 4% συνεχίζοντας το αφυπνισμένο προφίλ εν μέσω κινητικότητας.

Στην ευρύτερη αγορά κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Παπουτσάνης, Βιοτέρ, Audiovisual, Mermeren, Μουζάκης, Revoil, Εβροφάρμα, Ιντερτέκ και Κρέτα Φαρμ, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 71 που υποχωρούν.