Memecoins: Τι κάνει εκατομμύρια μικροεπενδυτές να τρέχουν πίσω από ένα… σκύλο

Memecoins: Τι κάνει εκατομμύρια μικροεπενδυτές να τρέχουν πίσω από ένα… σκύλο

Το Shiba Inu και το Dogecoin - δύο από τα πιο δημοφιλή memecoins μάχονται για την ιδιότητα του κρυπτονομίσματος με λογότυπο τις χαριτωμένες φάτσες σκύλων που θα επικρατήσουν στον πίνακα κεφαλαιοποίησης η οποία ξεπερνά τα 80 δισ. δολάρια.  

Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη αγορά τροφοδοτείται από επενδυτές που διακατέχονται από το σύνδρομο FOMO (Fear of Missing Out) μετά τη δραματική άνοδο του Dogecoin και αντίστοιχων ψηφιακών νομισμάτων. Στο κυνήγι του θησαυρού που θα τους κάνει πλούσιους γρήγορα- επενδύοντας κυρίως μικρά ποσά - όπως άλλωστε και η αγορά των τυχερών παιγνίων- ωστόσο η συμμετοχή είναι μαζική και η δημοφιλία που λαμβάνουν αυτά τα νομίσματα στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και τα μέσα ενημέρωσης δημιουργεί μια αγορά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και ευκαιρίες.

Η απότομη άνοδος του τελευταίου μήνα στην τιμή του κρυπτονομίσματος meme Shiba Inu (SHIB) έχει ωθήσει την κεφαλαιοποίησή του πέρα από αυτή του dogecoin και σήμερα τα δύο ψηφιακά νομίσματα παρωδίες βρίσκονται στην 9η και 10η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης κρυπτονομισμάτων.

Η κεφαλαιοποίηση των memecoins

Όπως και το dogecoin, η δημιουργία του SHIB ήταν από μόνη της ένα αστείο, με μια τρέχουσα προσφορά σε εκατοντάδες τρισεκατομμύρια μάρκες -- εξ ου και η σχετικά μικρή τιμή των περίπου 0,000078 $ ανά κέρμα. Και όπως το dogecoin, το SHIB είχε αρχικά επωφεληθεί από την προσοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πλατφόρμες όπως το TikTok. Ωστόσο το κοινωνικό δίκτυο απαγόρευσε αργότερα τα διαφημιστικά βίντεο σχετικά με κρυπτονομίσματα.

Ας αναλύσουμε τα δύο κορυφαία memecoins - και εάν αξίζει κανείς να τοποθετηθεί σε αυτά:

Dogecoin (DOGE)

Το Dogecoin (DOGE) είναι ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Proof of Work - που απαιετεί mining και κατανάλωση ενέργειας. Γεννήθηκε από ένα fork (αντιγραφή κώδικα) από το Litecoin (LTC) το 2013, το οποίο ξεκίνησε από τους προγραμματιστές Billy Markus και Jackson Palmer. Το έργο βασίζεται στο πασίγνωστο εικονίδιο του σκύλου που αποτελεί το λογότυπο του κρυπτονομίσματος και δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα αστείο για να διακομοδήσει τον μεγάλο αριθμό κλόνων του BTC που δημιουργούνταν συνεχώς εκείνη την περίοδο.

«Το έριξα στην πλάκα χωρίς καμία προσδοκία ή σχέδιο. Χρειάστηκαν περίπου 3 ώρες για να φτιαχτεί», έγραψε τότε ο Μπίλι Μάρκους σε μια ανάρτηση στο reddit.

Σήμερα, το DOGE έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει επίσης συγκεντρώσει την προσοχή διάσημων δισεκατομμυριούχων όπως οι Mark Cuban και Elon Musk. Ο Mark Cuban, ιδιοκτήτης της ομάδας NBA, των Dallas Mavericks, ανακοίνωσε επίσης τον Μάρτιο ότι θα αρχίσουν να δέχονται κρυπτονομίσματα DOGE για πληρωμές.

Το DOGE δεν υποστηρίζει επί του παρόντος δυνατότητες έξυπνων συμβολαίων ή οποιοδήποτε είδος οικοσύστημα χτισμένο γύρω του, επομένως παραμένουν πολύ λίγες περιπτώσεις χρήσης στην τρέχουσα κατάσταση του. Ο Elon Musk έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι συνεργάζεται με προγραμματιστές DOGE για να βοηθήσει να αλλάξει αυτό, αλλά δεν έχουν υπάρξει ενημερώσεις από τότε.

Το DOGE αποτελούσε το 62% των εσόδων από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων της εταιρείας Robinhood κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το CNBC.

Shiba Inu (SHIB)

Το Shiba Inu (SHIB) δημιουργήθηκε με αυτοσκοπό να γίνει ο βασικός ανταγωνιστής του $DOGE "DOGECOIN KILLER" και ξεκίνησε επίσης ως αστείο με βάση την εικόνα του σκύλου Shiba Inu. Είναι ένα ERC-20 token, το οποίο έχει εκδοθεί στο Ethereum. Δημιουργήθηκε το 2020 από άτομο(α) με το ψευδώνυμο "Ryoshi".

Οι δημιουργοί τράβηξαν πολλή προσοχή στο SHIB στέλνοντας στον συνιδρυτή του Ethereum, Vitalik Buterin, 410 τρισεκατομμύρια από το 1 τετράκις δισεκατομμύριο της συνολικής κυκλοφορίας δωρεάν. Την περασμένη άνοιξη, ο δημιουργός του Ethereum Vitalik Buterin πούλησε τα tokens που του είχαν στείλει οι δημιουργοί του SHIB, δίνοντας τα συγκεντρωμένα κεφάλαια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα ο Buterin έκαψε κρυπτονομίσματα SHIB αξίας άνω των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων;  Με τις σημερινές τιμές - οι οποίες έχουν εκτοξευθεί κατά 98 εκατομμύρια τοις εκατό από την αρχή του έτους, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί στα 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Για παράδειγμα, έδωσε 50 τρισεκατομμύρια SHIB (περίπου 1,2 δισεκατομμύρια εκείνη την εποχή) στο India Covid Relief Fund.

Πέντε ημέρες μετά τις δωρεές, ο Buterin έκαψε περίπου το 90% των εναπομείναντων του SHIB. Έστειλε 410 τρισεκατομμύρια SHIB (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια τότε) σε μια ανενεργή διεύθυνση blockchain, αφαιρώντας τα από την κυκλοφορία.

Λόγω του γεγονότος ότι το SHIB είναι χτισμένο πάνω στο Ethereum και διαθέτει δυνατότητες έξυπνων συμβολαίων, έχει πολύ περισσότερες περιπτώσεις χρήσης από το DOGE. Υπάρχει ένας ιστότοπος που ονομάζεται Shibaswap στο οποίο υπάρχουν κλειδωμένα 400 εκατομμύρια δολάρια συνολικής αξίας (TVL) όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν με NFT, σε ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο, επιβραβεύσεις για παρόχους ρευστότητας, και πολλά άλλα. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το SHIB έχει περισσότερες περιπτώσεις χρήσης σε σχέση με το DOGE αυτή τη στιγμή.

Ο Έλον Μασκ επιβεβαίωσε μέσω Twitter την Κυριακή ότι κατέχει $0 από το SHIB, παρόλο που είναι μεγάλος υποστηρικτής του DOGE και των memecoins.

To SHIB έχει τον 3ο όγκο συναλλαγών μεταξύ των κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες 24 ώρες και έχει ξεπεράσει επίσημα την DOGE ως «ο κορυφαίος σκύλος» και το 9ο μεγαλύτερο νόμισμα σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Αυτή την στιγμή τα perpetual funding rates για το κρυπτονόμισμα είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι οι traders πληρώνουν αστρονομικά επιτόκια στους επενδυτές με θέση long προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτές τις θέσεις short. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε short squeezes, και να δούμε περιπτώσεις που είδαμε πέρυσι στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Βασική σύγκριση

Στην περίπτωση της DOGE, οι 100 κορυφαίοι κάτοχοι κατέχουν σχεδόν το 76% της συνολικής κυκλοφορίας του κρυπτονομίσματος- που δείχνει ότι δεν είναι αρκετά αποκεντρωμένο.

Στην περίπτωση του SHIB, οι 100 κορυφαίοι κάτοχοι κατέχουν περίπου το 80% της κυκλοφορίας. Αλλά θυμηθείτε, το 41% από αυτό βρίσκεται σε ένα πορτοφόλι που «έκαψε» ο Vitalik Buterin και επομένως είναι μη προσβάσιμο. Έτσι, η συγκέντρωση μεταξύ των κορυφαίων 100 πορτοφολιών είναι πιο κοντά στο 40%, δηλαδή πιο αποκεντρωμένο σε σύγκριση με το DOGE.

Το ράλι του DOGE τον Μάιο του 2021 συνέπεσε με μια μεγάλη πτώση της αγοράς. Προφανώς δεν είναι σημάδι υγιούς αγοράς όταν τα κρυπτονομίσματα με λογότυπα σκύλους ξεπερνούν τα υγιή project.  Η έκρηξη DOGE τον Μάιο προηγήθηκε μιας συντριβής του BTC. Αυτή τη φορά, το SHIB κινείται ψηλότερα, υπονοώντας ότι υπάρχει μεγάλη κερδοσκοπία και «τζογάρισμα« στην αγορά.

Την ίδια ώρα το Floki Inu - ένα αντίστοιχο ψηφιακό νόμισμα ξεκίνησε μια καμπάνια διαφήμισης στο Λονδίνο — μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να «νομιμοποιήσει» στα μάτια των επενδυτών. Αφίσες εμφανίζονται στα διάσημα κόκκινα λεωφορεία της πόλης και στο μετρό. Το tagline λέει «Χάσατε το DOGE; αγοράστε Floki».

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.