Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

Μεικτά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ακόμα την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια, συγκεκριμένα από την παγκόσμια κρίση το 2008.

Συγκεκριμένα, η Fed μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2%-2,25% από 2,25%-2,5%.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ η απόφαση μείωσης των επιτοκίων προέκυψε λόγω της στασιμότητας του πληθωρισμού και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ακόμη, σε προβληματισμό βρίσκεται το επενδυτικό κοινό καθώς ο διοικητής της Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του έδειξε ότι δεν προβλέπεται άμεσα περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Ειδικότερα, ο κ. Πάουελ  ο Τζ. Πάουελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και σημείωσε πως η μείωση ήταν μέρος «προσαρμογής μικρού κύκλου», στέλνοντας σήμα ότι είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν και νέες μειώσεις εντός του έτους. 

Σημειώνεται επιπλέον, ότι οι επενδυτές αναμένουν σήμερα και τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με τη νομισματική της πολιτική ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Reuters, η Επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ψηφίσει ομόφωνα για να διατηρήσει τα επιτόκια σε 0,75%, παρά τον επικείμενους κινδύνους σε περίπτωση που υπάρξει ένα no-deal Brexit.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,14% στις 385.23 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, καθοδικά κινείται ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,14% στις 7.537 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα βρίσκεται και ο DAX της Γερμανίας που καταγράφει απώλειες κατά 0,08% στις 12.109 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, θετικό πρόσημο εμφανίζει και ο CAC 40 που ενισχύεται κατά 0,21% στις 5.499 μονάδες.

Στην περιφέρεια, αύξηση στα κέρδη της καταγράφει η Ιταλία με τον FTSE MIB να κερδίζει κατά 0,83% στις 21.302 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να σημειώνει άνοδο ύψους 0,42% στις 8.937 μονάδες.

Τέλος, αρνητικό πρόσημο παρουσιάζει ο PSI 20 στην Πορτογαλία που υποχωρεί κατά 0,37% στις 4.993 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, χαμηλά καθαρά κέρδη κατέγραψε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Societe Generale καθώς αυτά επηρεάστηκαν από το κόστος αναδιάρθρωσης της μονάδας της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Συγκεκριμένα, μείωση 14% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στα 1,05 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους με τα έσοδα να υποχωρούν εξίσου κατά 2,6% στα 6,18 δισ. ευρώ.