Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Μεικτά πρόσημα παρουσιάζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα την τρίτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με 2,25%, κρατώντας στη φαρέτρα της άλλη μία αύξηση για τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, στο επίκεντρο παραμένει και η κορύφωση των εμπορικών διενέξεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες που έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να υιοθετήσουν πιο επιφυλακτική στάση, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως η Fed να μην πραγματοποιήσει την αύξηση του Δεκεμβρίου για να μην επιβαρύνει την οικονομία εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Σ΄αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,09% στις 383.54 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στα ταμπλό, σχεδόν αμετάβλητος παραμένει ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει μόλις κατά 0,03% στις 7.490 μονάδες, ενώ σε παρόμοιο κλίμα βρίσκεται και ο DAX της Γερμανίας με απώλειες ύψους 0,14% στις 12.337 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, θετικά πρόσημα εμφανίζει ο CAC 40 με μια μικρή αύξηση στα κέρδη του κατά 0,09% στις 5.471 μονάδες.

Στην περιφέρεια, οριακά κέρδη καταγράφει η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,02% στις 21.578 μονάδες, όπως και η Ισπανία που κερδίζει κατά 0,09% στις 9.470 μονάδες.

Τέλος, καθοδικές κινήσεις ακολουθεί ο PSI 20 της Πορτογαλίας που σημειώνει μείωση κατά 0,34% στις 5.372 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η Deutsche Bank εξέτασε σε θεωρητικό επίπεδο το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με την UBS προκειμένου να μελετήσει τα αποτελέσματα που θα είχε η συνένωση δυνάμεων, ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Το σενάριο αυτό, μαζί με εκείνο της συγχώνευσης με την Commerzbank, συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της τράπεζας για θέματα στρατηγικής νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε η Handelsblatt. Διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον στα χαρτιά, μια πιθανή συγχώνευση με την UBS θα ήταν προτιμότερη από την αντίστοιχη με την Commerzbank, καθώς η Deutsche Bank και η ελβετική τράπεζα θα αλληλοσυμπληρώνονταν στους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής και της διαχείρισης του πλούτου.