Μεικτά πρόσημα στην Ασία μετά τις δηλώσεις Yellen

Μεικτά πρόσημα στην Ασία μετά τις δηλώσεις Yellen

Οι χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Fed Janet Yellen ότι η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που θα λάβει χώρα τον επόμενο Δεκέμβριο, ενδέχεται να προχωρήσει σε απόφαση αύξησης των επιτοκίων, εάν τα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα ευνοούν, επηρέασε τις αγορές της Ασίας.

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, έκλεισε με κέρδη 1% στις 19.116,41 μονάδες καθώς οι προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, οδήγησαν σε αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου- Γιεν. Να σημειωθεί επίσης πως στη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης, η μετοχή της Japan Post Holdings σημείωσε κέρδη 3,4%.

Yπενθυμίζεται πως χτες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2014 από την εταιρεία Japan Post και δύο θυγατρικών της, με τους επενδυτές να ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό. Οι μετοχές της Japan Post Holdings έκλεισαν τις συναλλαγές 26% πάνω από την τιμή της IPO, ενώ οι μετοχές των Japan Post Bank και Japan Post Insurance κινήθηκαν σε ποσοστό 15% και 56% πάνω από τις αντίστοιχες τιμές εισαγωγής. Το γεγονός αυτό “χαροποίησε” τον πρωθυπουργό της χώρας Shinzo Abe καθώς μια από τις κυριότερες επιδιώξεις του είναι να πείσει τους Ιάπωνες να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε μετοχές.

Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite μετρίασε τα κέρδη του καθώς είχε φτάσε σε χαμηλό ημέρας στις 3.585 μονάδες που αποτελούσε το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Αυγούστου. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν θετικά από την πρώτη συνάντηση των προέδρων Κίνας – Ταϊβάν, για πρώτη φορά από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 1949.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη 1,97% ενώ ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 έκλεισε με ζημίες 0.94% στις 5.193 μονάδες. Η εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας ήταν ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας με τη μετοχή της να χάνει 4,5%.