Μεγάλες απώλειες στο Bitcoin προκάλεσαν οι περιορισμοί της Κίνας

Μεγάλες απώλειες στο Bitcoin προκάλεσαν οι περιορισμοί της Κίνας

Απώλειες της τάξης του 20% έχει καταγράψει μέσα σε λίγα 24ωρα η τιμή του ψηφιακού εικονικού νομίσματος Bitcoin, η οποία υποχώρησε σήμερα κοντά στα 4.000 δολάρια (αν και στη συνέχεια ανέκαμψε), ενώ το Σαββατοκύριακο είχε ξεπεράσει τα 5.000 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με το CoinDesk.

Οι αναλυτές θεωρούν αιτία για τη μεγάλη αυτή πτώση τους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στις συναλλαγές (ICO) με το Bitcoin και τα όμορα νομίσματα. Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως την απαγόρευση χρηματοδότησης start-ups μέσω ICO, με τη η συνολική αξία των επενδύσεων που βασίζεται σε αυτές να ξεπερνά τα 1,2 δισ. δολάρια φέτος.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι αν και οι ενέργειες της Κίνας έπαιξαν σημαντικό ρόλο, εξίσου καθοριστική είναι και η ρευστοποίηση κερδών από την πλευρά επενδυτών που έχουν «παίξει» με το Bitcoin τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας το στο να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Άλλωστε, παρά την πτώση των δύο τελευταίων 24ώρων, η αξία του Bitcoin εξακολουθεί να είναι κατά 50% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα τέλη Ιουλίου.

«Η πορεία της τιμής ασφαλώς καθορίστηκε από την απόφαση των Κινέζων -όμως, και οι επενδυτές αποφάσισαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους και να αποσυρθούν, μέχρι να κοπάσει ο πανικός», δήλωσε στο CNBC ο Charles Hayter, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ιστοσελίδας συγκριτικής ανάλυσης των ψηφιακών νομισμάτων CryptoCompare. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες και το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, το Ethereum, που είδε να εξανεμίζεται το 15% της αξίας του σε μια ημέρα, υποχωρώντας κάτω από τα 300 δολάρια.