Μεγάλες απώλειες στη Wall δια χειρός Draghi και Yellen

Μεγάλες απώλειες στη Wall δια χειρός Draghi και Yellen

Μεγάλες απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street καταγράφηκαν σήμερα με τον Dow Jones να κινείται σε αρνητικό έδαφος για το 2015, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Fed κ. Yellen που για ακόμη μια φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι απώλειες σημειώθηκαν σε ένα περιβάλλον απότομης ενίσχυσης του ευρώ και ρευστοποίησης κρατικών ομολόγων μετά την απόφαση να επεκτείνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όχι όμως τόσο όσο αναμενόταν. Η κίνηση αυτή εκτόξευσε την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου σε ποσοστό πάνω από το 3%.

Σε αυτό το κλίμα,  ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  έχασε 252 μονάδες ( 1,42%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.478 μονάδες και o τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 85 μονάδων ( 1,66%) τερματίζοντας στις 5.038 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 30 μονάδες (1,42%) και έκλεισε στις 2.050 μονάδες.

Η πρόεδρος της Fed κ. Yellen υποστήριξε στην κατάθεσή της στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου πως τα οικονομικά δεδομένα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την αγορά εργασίας. Ωστόσο επανέλαβε πως θα ληφθούν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που θα έχουν δημοσιευτεί μέχρι τη σύγκληση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed, στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο «ευρωπαϊκό» μέτωπο, η EKT ανακοίνωσε την επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του Μαρτίου του 2017 και αργότερα αν χρειαστεί καθώς και την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3%.

Σήμερα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αυτή, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 9.000 με το ρυθμό αύξησής τους να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και τον αριθμό των αιτήσεων συνολικά να διαμορφώνεται στις 269.000. Αύριο αναμένεται από το υπουργείο τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed.

Sε άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, πτώση για το δείκτη ISM υπηρεσιών για το Νοέμβριο στις 55,9 μονάδες από τις 59,1 του προηγούμενου μήνα,  έδειξε η έκθεση του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών σύμφωνα με το πρακτορείο MarketWatch. Κάθε μέγεθος πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει ανάπτυξη για την οικονομία, ωστόσο οι νέες παραγγελίες και η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι παραγγελίες αγαθών από τα εργοστάσια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Οκτώβριο μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα. Οι παραγγελίες για προϊόντα μακράς διάρκειας αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Avago Technologies Ltd. κέρδισε σήμερα 9,51%  μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερων κερδών από αυτά που αναμένονταν.

Η μετοχή της Αmazon.com Inc. κατέγραψε τελικά απώλειες 1,44% παρόλο που σήμερα ανακοίνωσε πως το « Fire Tablet» που είναι κατασκευής της, θα είναι πλέον διαθέσιμο και στην Κίνα.

Η μετοχή της Yahoo Inc  έχασε 3,67%, ενώ πολλοί «μνηστήρες» έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά την πρόθεση της εταιρείας να προβεί σε πώληση των βασικών της δραστηριοτήτων. Η Verizon Communications Inc.(- 0,80%) και η  Barry Diller's IAC/InterActive Corp είναι μερικοί από αυτούς όπως μεταδίδει η WSJ.