Με τριπλό ρεκόρ υποδέχθηκε η Wall τον Τζο Μπάιντεν

Με τριπλό ρεκόρ υποδέχθηκε η Wall τον Τζο Μπάιντεν

Με νέα ιστορικά υψηλά υποδέχθηκαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε ισχυρή δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας προκειμένου να ανακάμψει από το πλήγμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 257 μονάδων ή 0,83% στις 31.188 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,39%% στις 3.851 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη πορεία πραγματοποίησε ο τεχνολογικός Nasdaq με άνοδο 1,97% στις 13.457 μονάδες.

Οδηγός στα κέρδη του Nasdaq ήταν η μετοχή της Netflix που πραγματοποίησε εντυπωσιακό ράλι της τάξεως του 16,85%, αφότου η εταιρεία ενημέρωσε ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι συνδρομητές της πλατφόρμας ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και εκτίμησε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον δανεισμό για να χρηματοδοτεί την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών.

Η μεγαλύτερη υπηρεσία streaming του πλανήτη, που είχε αντλήσει δάνεια 15 δισ. δολαρίων μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, ανακοίνωσε έσοδα 4ου τριμήνου στα 6,64 δισ. δολάρια, έναντι των 5,47 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα, αν και τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν στα 542,2 εκατ. δολάρια ή 1,19 ανά μετοχή, από τα 587 εκατ. δολάρια ή 1,30 ανά μετοχή.

Kαλά αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε και η Procter & Gamble, με τα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται στο 1,47 δολ. από 1,41 δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν στα 19,75 δις. δολάρια από 18,24 δις. πέρυσι.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+3,9%) και Apple (+3,4%). Στον αντίποδα, πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (-1,6%) και Goldman Sachs (-1,3%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε οριακά χαμηλότερα στο 1,09% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2113 δολ.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολούθησαν οι επενδυτές, σήμερα έπεσε και επίσημα η αυλαία στην εποχή Τραμπ με την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

«Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς», τόνισε στην ομιλία του ο Μπάιντεν, λέγοντας ότι γνωρίζει την ανθεκτικότητα του Συντάγματος της χώρας και την ισχύ του έθνους. «Λίγοι στην ιστορία του έθνους μας βρέθηκαν σε πιο χαλεπούς καιρούς από τους τωρινούς» υπογράμμισε.

Στην παρθενική του ομιλία με κεντρική ιδέα «Ενωμένη Αμερική» ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απεύθυνε ενωτικό μήνυμα με στόχο την υπέρβαση του διχαστικού κλίματος που επικρατούσε όλο αυτό το διάστημα. Με έντονο συμφιλιωτικό τόνο, ο Μπάιντεν σκιαγράφησε παράλληλα τις προτεραιότητες της προεδρίας του, κάνοντας αναφορές στην πανδημία, αλλά και στις «πληγές του έθνους που πρέπει να επουλωθούν».

«Όλη μου η ψυχή είναι σε αυτό το σκοπό», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενώσει και πάλι τη χώρα.  Επίσης, κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού και δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σημειώνεται ότι μετά τη χθεσινή ομιλία της υποψήφιας νέας ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γιέλεν οι επενδυτές αναμένουν ότι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων για διεύρυνση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η πρώην πρόεδρος της Fed υποστήριξε την προοπτική ενός μεγάλου πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων, δηλώνοντας ότι τα οφέλη από την αύξηση των δαπανών είναι μεγαλύτερα από το κόστος που συνδέεται με το υψηλότερο βάρος χρέους, κάτι που έδωσε στηρίγματα στις χρηματιστηριακές αγορές.