Οι long κρατάνε τα ηνία στο Χρηματιστήριο

Οι long κρατάνε τα ηνία στο Χρηματιστήριο

Σε συνεδρίαση διατήρησης των κεκτημένων και της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης εξελίσσεται η σημερινή. Παρά το ελαφρώς αρνητικό πρόσημο, είναι η τελευταία μιας εξόχως ενθαρρυντικής εβδομάδας στο ελληνικό Χρηματιστήριο στη διάρκεια της οποίας διασπάστηκε η αντίσταση των 850 μονάδων ανοίγοντας διαγραμματικά τον δρόμο για την επαναφορά του Γενικού Δείκτη στα υψηλά των 900 μονάδων.

Προς το παρόν οι ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών εξελίσσονται με απόλυτα ελεγχόμενο ρυθμό, χωρίς οι πωλητές να αφήνουν χώρο για αισθητά χαμηλότερες τιμές, και σε καμία περίπτωση οι κινήσεις δεν παραπέμπουν σε «άδειασμα» θέσεων. Εξ ου και το στενό εύρος διακύμανσης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μεταξύ 870 και 877 μονάδων και ομοίως του FTSE Large Cap στη ζώνη 2.158-2.176 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές που το προηγούμενο διήμερο πρωταγωνίστησαν με άλμα πάνω από 6%, να κινούνται σταθεροποιητικά.

Η αγορά τελεί εν αναμονή της αυριανής ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου και θα δοθεί το αναπτυξιακό στίγμα της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, αν και στην πραγματικότητα τα στοιχεία και οι ενδείξεις από κρίσιμους οικονομικούς δείκτες, καθώς και η κινητικότητα των υπουργών σε μείζονες επενδυτικές εκκρεμότητες, έχουν ήδη αλλάξει το κλίμα αισθητά.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ως εκ τούτου σημαντική για την δυναμική της ελληνικής αγοράς η οποία έχοντας πιθανόν ολοκληρώσει με την υποχώρηση της κατά 12% στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μια βαθιά διόρθωση, συγκεντρώνει σημαντικές προϋποθέσεις για μια δεύτερη προσπάθεια διάσπασης της οριζόντιας τριπλής αντίστασης των 900 μονάδων (Φεβρουάριος 2018 και Ιούλιος 2019), που εφόσον επιτύχει, θα αλλάξει σημαντικά τις προοπτικές της.

Η ελαφρώς διορθωτική κίνηση του ΧΑ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται κυρίως στα μη τραπεζικά blue chips, με τις υψηλότερες απώλειες να σημειώνονται στις μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, του ΟΤΕ, της Motor Oil, της Cenergy, του Μυτιληναίου και της Viovalco.

Αντίθετα Eurobank και Alpha από τις τράπεζες, και ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ κ.α, συντηρούνται σε θετικό πρόσημο ενώ από τις μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης Διαφοροποιούνται θετικά η MIG, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η Μουζάκης, η Centric.

Στο σύνολο της αγοράς και με τον Γενικό Δείκτης περίπου μία ώρα πριν την  ολοκλήρωση της συνεδρίασης να κινείται ως και 0,4% χαμηλότερα στις 871 μονάδες, 59 μετοχές υποχωρούν έναντι 36 που ενισχύονται και με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 37 εκατ. ευρώ.