Με το «αριστερό» μπήκε στο 2016 η Wall Street

Με το «αριστερό» μπήκε στο 2016 η Wall Street

Το 2016 δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τη Wall Street καθώς σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες. Τόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, όσο και η πρωτοχρονιάτικη βουτιά στα χρηματιστήρια της Ασίας, με σημείο αναφοράς τη διακοπή των συναλλαγών στην ηπειρωτική Κίνα, δημιούργησαν αναστάτωση και στο χρηματιστήριο της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε ξένα πρακτορεία ο διευθύνων σύμβουλος της Chaikin Analytics  κ. Marc Chalkin, πως «κάθε φορά που μια μεγάλη αγορά σταματάει τις διαπραγματεύσεις και η ανησυχία διαχέεται στη γηραιά ήπειρο. Οι επενδυτές είναι νευρικοί».

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 276 μονάδες (1,58%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.149 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 104 μονάδων (2,09%) και έκλεισε στις 4.903 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε επίσης 31 μονάδες (1,51%) και τερμάτισε στις 2.013 μονάδες.

Οι 450 μονάδες που έφτανε να χάνει ο Dow Jones αποτελεί το μεγαλύτερο επίπεδο απωλειών σε πρώτη συνεδρίαση του έτους από το 1932. Παράλληλα ο βιομηχανικός δείκτης έπεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κάτω από το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων.

Ένα ακόμη ενδεικτικό γεγονός που αποτυπώνει το άσχημο ξεκίνημα της Wall για το έτος, είναι πως το ETF “SPY” (με υποκείμενο τον S&P 500) , άνοιξε με πτώση την πρώτη μέρα του χρόνου, για πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές Bespoke Investment Group.

Ο Nasdaq βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, με τη μετοχή της Apple, μετά από μια βουτιά πάνω από 3%, να καταφέρνει τελικά οριακά κέρδη 0.09%. Ο S&P 500 βρέθηκε κάτω από τις 2.000 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο χρηματοοικονομικός τομέας, καθώς και αυτοί της υγείας και τις τεχνολογίας, έχασαν πάνω από 2% και κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Wunderlich Securities κ. Art Hogan σε δηλώσεις του στο CNBC, υποστήριξε πως ότι η σημερινή πτώση οφείλεται κατά ένα μέρος στην Κίνα, αλλά και στις υπερβολικές αντιδράσεις των επενδυτών. « Ο δείκτης PMI της Κίνας δεν έχει αλλάξει πολύ για να προκαλέσει αυτή την αντίδραση. Ωστόσο, είναι σύνηθες η αγορά να αντιδρά υπερβολικά όταν το βασικό σενάριο για το 2016, είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά».

Ύφεση στην μεταποίηση δείχνουν τα μάκρο

Την ίδια ώρα, ο μεταποιητικός δείκτης ISM έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για τον τομέα της μεταποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης έπεσε στις 48,2 μονάδες για τον Δεκέμβριο από τις 48,6 του Νοεμβρίου. Κάθε μέγεθος κάτω από τις 50 μονάδες παραπέμπει σε ύφεση.

Όπως επισήμανε ο κ. Mark Luschini, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Janney Montgomery Scott, τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά στοιχείων που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έδειξαν ύφεση στον κλάδο της μεταποίησης.

Παράλληλα, οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν πτώση 0,4% για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, που είναι και η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.