Με τις Turkish Airlines ο χρυσός από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία

Με τις Turkish Airlines ο χρυσός από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία

Τα τουρκικά διυλιστήρια αποκτούν το μεγαλύτερο μερίδιο του χρυσού της Βενεζουέλας, καθώς περίπου 300.000 χρυσοθήρες έχουν κατέβει στην πλούσια σε ορυκτά περιοχή της χώρας για να κερδίσουν από τα προσωρινά ορυχεία εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης, ανέφερε το Reuters.

Τη διευκόλυνση της μεταφοράς χρυσού έχει αναλάβει η Tukish Airlines που αναφέρει: «Την Πρωτοχρονιά του 2018, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας άρχισε να μεταφέρει χρυσό στην Τουρκία με ένα κόστος 36 εκατ. δολαρίων από μέταλλο στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό ξεκίνησε μόλις λίγες εβδομάδες μετά από την επίσκεψη του Μαδούρο στην Τουρκία, ενώ οι αποστολές πέρυσι ανήλθαν στα 900 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης και τις εμπορικές εκθέσεις.

Η Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο του 2016, ανακοίνωσε απευθείας πτήση από το Καράκας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με την Turkish Airlines. Η εξέλιξη ήταν εκπληκτική, δεδομένης της χαμηλής ζήτησης για ταξίδια μεταξύ των δύο εθνών, ωστόσο το Reuters αναφέρει ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι τα αεροπλάνα δεν μεταφέρουν μόνο επιβάτες».

Από το 2016, η αριστερή κυβέρνηση του προέδρου, Νίκολας Μαδούρο αγόρασε 17 τόνους μέταλλο αξίας περίπου 650 εκατ. δολαρίων από τους λεγόμενους αρμενικούς ανθρακωρύχους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα του έθνους.

Αμειβόμενοι με τα σχεδόν άχρηστα τραπεζογραμμάτια της χώρας, αυτοί οι ερασιτέχνες με τη σειρά τους προμηθεύουν την κυβέρνηση με σκληρό νόμισμα για να αγοράσουν τις απαραίτητες εισαγωγές τροφίμων και προϊόντων υγιεινής. Αυτό το εμπόριο χρυσού είναι ένα στίγμα στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τον Μαδούρο από το να χρησιμοποιήσει το χρυσό της χώρας του για να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο πλήττονται από τις χρυσές αγορές τους στη Βενεζουέλα, τίθενται ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργεί το χρυσό πρόγραμμα του Μαδούρο.

Το Reuters μίλησε στους ανθρακωρύχους, τους μεσάζοντες, τους εμπόρους, τους ακαδημαϊκούς ερευνητές, τους διπλωμάτες και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για το πώς λειτουργεί το εμπόριο της Βενεζουέλας διατηρώντας την απαιτούμενη ανωνυμία τους υπό το φόβο των αρχών της Βενεζουέλας ή των ΗΠΑ.

Τα ατυχήματα στον τομέα των μεταλλείων είναι κοινά στις πυρκαγιές, όπως και οι πυροβολισμοί και οι ληστείες, ανέφερε ο Reuters, αναφέροντας έναν εργαζόμενο στον ορυχείο που είπε: «Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει στα ορυχεία αυτά και επωφελείται από αυτά.

Επισημαίνοντας ότι ο Μαδούρο έχει λάβει σημαντική βοήθεια από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν για την διαχείριση του χρυσού, τα Τουρκικά ζυμαρικά και το γάλα σε σκόνη είναι πλέον βασικά στο επιδοτούμενο πρόγραμμα διατροφής του Μαδούρο ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών οκταπλασιάστηκε πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι του Μαδούρο έχουν απευθύνει έκκληση στους ξένους αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου της Βενεζουέλας να σταματήσουν να δουλεύουν με ένα «παράνομο καθεστώς», το χρυσό πρόγραμμα του Μαδούρο αναπτύχθηκε παράλληλα με τη βαθύτερη σχέση του με τον Ερντογάν.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ότι όλο το εμπόριο της Τουρκίας με τη Βενεζουέλα είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο.

Οι τουρκικές εταιρείες που ασχολούνται με τον χρυσό της Βενεζουέλας περιλαμβάνουν το Istanbul Gold Refinery ή το IGR. και η Sardes Kiymetli Mandele, μια τουρκική εταιρεία εμπορίας, ωστόσο, ο CEO της IGR, Άισαν Εσέν έχει αρνηθεί ότι η εταιρεία έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε συμφωνία της Βενεζουέλας, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά καταναλωτικά προϊόντα συνεχίζουν να φτάνουν στα τραπέζια της Βενεζουέλας με 54 δοχεία τουρκικού γάλακτος σε σκόνη να φθάνουν στο λιμάνι της La Guaira κοντά στο Καράκας τον Δεκέμβριο.