Με θετικούς οιωνούς μπαίνει ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο

Με θετικούς οιωνούς μπαίνει ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με θετικούς οιωνούς, τόσο από πλευράς ψυχολογίας όσο και από πλευράς τεχνικών δεδομένων μπαίνει ο Σεπτέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να έχει «επιστρέψει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλύπτοντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από το «ρήγμα» της διόρθωσης του πρώτου 15ημέρου του Αυγούστου.

Πάντα σε συνάρτηση με τη βελτίωση της εικόνας των διεθνών αγορών που στις δύο τελευταίες εβδομάδες πέτυχαν σημαντικό ράλι αντίδρασης και τακτοποίησης των πρότερων ακροτήτων που είχαν φέρει ισχυρούς τριγμούς, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να δει εκ νέου τα υψηλά του ή και να τα διασπάσει προσεχώς.

Τεχνικά, τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο τραπεζικός δείκτης δεν απέχουν πολύ από τα υψηλά που βρέθηκαν στα τέλη Ιουλίου, έχοντας καταγράψει σημαντική ανάκαμψη στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο Γ.Δ. κάλυψε ταχύτατα την απόσταση από τα χαμηλά των 792 μονάδων της 16ης Αυγούστου έως τις 868,10 μονάδες που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο τραπεζικός δείκτης με συνοπτικές διαδικασίες «ξεκόλλησε» από τις 616,24 μονάδες στα μέσα του μήνα κλείνοντας στις 781,99 μονάδες στην τελευταία συνεδρίαση, καταγράφοντας ένα ράλι αντίδρασης άνω του 20%!

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «πλέον είναι αγοραστικοί (δηλαδή σε long τάση) όλοι οι δείκτες, με τον τραπεζικό δείκτη να δίνει τον παλμό, ενώ η αγορά ψάχνει να κλείσει τα πτωτικά χάσματα του προηγούμενου διαστήματος».

Ασφαλώς, κυρίαρχος καταλύτης για την πορεία της αγοράς το Σεπτέμβριο θα είναι η ευρύτερη συμπεριφορά των διεθνών δεικτών και κυρίως η πορεία που θα έχει η ιστορία με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αν συνεχιστεί η εξομάλυνση διεθνώς και οι αγορές ηρεμήσουν περαιτέρω, τότε υπάρχουν οι καταλύτες σε εγχώριο επίπεδο που μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγορά για υψηλότερα επίπεδα.

Θυμίζουμε πως οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν με σημαντικά κέρδη την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας πολύ τις απώλειες του μήνα. Ο Dow Jones επανήλθε με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από τις 26.400 μονάδες έχοντας κέρδη 3% σε εβδομαδιαία βάση, πετυχαίνοντας την καλύτερη εβδομάδα από τις αρχές Ιουνίου, ενώ τον Αύγουστο είχε διόρθωση μόλις 1,70%. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,80% το περασμένο 5ήμερο με τη διόρθωση του μήνα να είναι στο 1,80%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,70%, μειώνοντας τη μηνιαία πτώση στο 2,70%.

«Κλειδί» οι τράπεζες για τη συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της ελληνικής αγοράς θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη συμπεριφορά των τραπεζών, δεδομένου ότι τα μη τραπεζικά blue chips παρουσιάζουν εύλογο κορεσμό, έχοντας μειωμένα περιθώρια για σημαντικό περαιτέρω ράλι. Αντιθέτως, οι τράπεζες μπορούν να ανατροφοδοτήσουν το ενδιαφέρον των long και να οδηγήσουν εκ νέου την αγορά όχι μόνο προς τις 900 μονάδες, αλλά και προς τις 1.000 εν ευθέτω χρόνω.

Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα είναι πυκνό σε γεγονότα και εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει στο… φουλ τις μηχανές σε όλα τα επίπεδα, να «τρέξει» μεταρρυθμίσεις, να ψηφίσει νομοσχέδια που θα ξεμπλοκάρουν την αγορά (βλέπε διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού κ.α.) και γενικώς να εντείνει τις προσπάθειες για την πρόκληση του επενδυτικού σοκ που χρειάζεται η οικονομία της χώρας.

Οι τράπεζες, και σ' αυτή τη διαδικασία, θα είναι στο επίκεντρο. Από χθες 1η Σεπτεμβρίου βρίσκονται και επίσημα χωρίς capital controls, οπότε η τρέχουσα θα είναι η πρώτη μετά από… 200 εβδομάδες ή 50 μήνες, όπου η αγορά θα λειτουργήσει χωρίς το «γύψο» των κεφαλαιακών ελέγχων.

Με γνώμονα την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, θα μπουν μπροστά και όλες οι διαδικασίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του βραχνά των «κόκκινων» δανείων και όλων των τοξικών, με στόχο τον «καθαρισμό» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ώστε να επανέλθουν ξανά στο ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Μακρύς και δύσκολος δρόμος, όμως η κατάσταση είναι σαφώς πιο βελτιωμένη έναντι των προηγούμενων ετών, ενώ και οι καταθέσεις σταδιακά θα επιστρέψουν, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Παράλληλα, η αγορά μπαίνει σε μια νέα φάση που περιλαμβάνει μπαράζ από road shows διεθνώς και συναντήσεις κορυφαίας σημασίας. Το πρώτο road show θα γίνει σήμερα Δευτέρα στο Λονδίνο με διοργανωτή τη Goldman Sachs, ενώ θα ακολουθήσει από αύριο έως την Πέμπτη το επενδυτικό Forum της HSBC, επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει το καθιερωμένο ετήσιο 14ο road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με την παρουσίαση πλέον των 30 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, τόσο από τον FTSE 25 όσο και από τον Mid Cap.
Φυσικά, το παρόν θα δώσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχοντας το «μπόνους» της άρσης των capital controls αλλά και την κινητικότητα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.