Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές με φόντο την αβεβαιότητα της πανδημίας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές με φόντο την αβεβαιότητα της πανδημίας

Με διαδοχικές εναλλαγές προσήμων συνεχίζουν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες,  εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την προοπτική ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας, ενώ τα βλέμματα στρέφονται παράλληλα στην ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μονάδες κινείται με οριακές μεταβολές πέριξ των 408,5 μονάδων, βλέποντας τους κλάδους της περίθαλψης και της τεχνολογίας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να υποχωρούν άνω του 0,6% ο καθένας.

Ο γερμανικός DAX επίσης διέγραψε τα κέρδη του και πλέον κινείται με οριακές κινήσεις γύρω από το χτεσινό κλείσιμο στις 13.848 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 είναι ουσιαστικά αμετάβλητος στις 6.724 μονάδες, ενώ πτώση 0,2% καταγράφει ο γαλλικός CAC 40 κινούμενος στις 5.607 μονάδες.

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει οριακά απώλειες και κινείται γύρω από τις 22.500 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο IBEX 25 χάνει 0,5% και βρίσκεται στις 8.211 μονάδες.

Όπως δείχνουν οι σημερινές κινήσεις των αγορών, διατηρούνται οι ανησυχίες για το ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω το δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, ενώ οι επενδυτές ευελπιστούν για πιθανές θετικές εκπλήξεις από την περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ήδη η Logitech International ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε προς τα πάνω τις ετήσιες προβλέψεις της και παρουσίασε σημαντική αύξηση των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών στο τρίμηνο, ωστόσο ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο τίτλος της διέγραψε τα κέρδη που σημείωνε και πλέον δέχεται σημαντικές πιέσεις.

Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί πάντως στην τοποθέτηση της Τζάνετ Γέλεν, της υποψήφιας υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος ορκίζεται αύριο Τετάρτη και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

Από την πλευρά της, η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα δηλώσει σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ότι η χώρα κατευθύνεται προς μεγάλη ύφεση, εκτός εάν «προβεί σε μεγάλες ενέργειες», σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας της που επικαλείται το NBC News.